In het Vlaams Parlement levert de onderzoekscommissie rond de kinderdagverblijven haar eindrapport af. Die commissie werd opgericht na een reeks drama’s, met onder meer het overlijden van een baby in een Gentse crèche.
- Vandaag bespreekt het Parlement de conclusies van het rapport. In totaal zijn er zo’n 75 aanbevelingen, waarbij de werkdruk van de begeleiders opvalt: die is te hoog, volgens de Parlementsleden, er moet dus meer personeel komen. Klachten moeten ook serieuzer behandeld worden. En de achtergrond van begeleiders moet beter worden uitgezocht.
- De aanbevelingen werden eigenlijk door alle partijen gestemd, wat gebruikelijk is bij zo’n onderzoekscommissie: de bedoeling is om brede consensus te krijgen. Maar Groen wilde zich daar niet bij neerleggen: Vlaams Parlementslid Celia Groothedde (Groen) stelde zich niet bepaald constructief op naar de andere partijen toe: haar partij onthield zich als enige bij de slotconclusies van de onderzoekscommissie, over de werkdruk kwam het tot een botsing.
- Meest opvallende politieke gevolg: een crisisvergadering van twee uur, tussen minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) en de top van het departement Opgroeien, een fusie tussen het vroegere ‘Kind en Gezin’ en ‘Jongerenwelzijn’. Want, de kritiek vanuit het Parlement op het functioneren van die Vlaamse administratie was snoeihard: “De top heeft onvoldoende adequaat en niet met de gepaste urgentie gereageerd”, zo staat te lezen. Het woord ‘puinhoop’ valt zelfs.
- Meteen wankelde de stoel van Katrien Verhegge, de topvrouw van het departement. Maar uiteindelijk hield Crevits haar aan boord, en krijgt ze nu ‘crisismanagers’ naast zich. Die moeten “het vertrouwen herstellen”, en een nieuwe organisatie uittekenen.
- Zo is Wouter Beke (cd&v), de voormalige minister van Welzijn, eigenlijk het enige politieke slachtoffer in heel de affaire. Hij stapte uiteindelijk onder druk van zijn partij op. Hij had ook Verhegge recent nog een goede evaluatie gegeven, waardoor die erg moeilijk kon ontslagen worden.