Verder onderzoek is nodig is om definitief uit te sluiten dat SARS-CoV-2 uit een laboratorium in China is gekomen. Dat zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Verenigde Staten en anderen uiten bezorgdheid over de lak aan transparantie van China.
Een rapport van de WHO en Chinese deskundigen, dat dinsdag werd gepubliceerd, concludeert dat een lek van het virus achter Covid-19 uit een laboratorium hoogst onwaarschijnlijk was. Het virus was waarschijnlijk van vleermuizen op mensen overgesprongen via een dier dat als tussenpersoon fungeerde, luidde het rapport.
Maar, een mogelijk lek ‘vereist verder onderzoek, eventueel met aanvullende missies waarbij gespecialiseerde deskundigen betrokken zijn’, zei WHO-baas dr. Tedros.
Vroege stadia van uitbraak
Internationale teams zouden tijdens de missie naar China moeilijkheden hebben ondervonden om toegang te krijgen tot ruwe gegevens, volgens Tedros.
Ook de Verenigde Staten uitten in een verklaring, samen met dertien bondgenoten, waaronder Australië, Groot-Brittannië, Canada, Japan en Zuid-Korea, hun bezorgdheid over het rapport. De missie naar China zou ‘aanzienlijke vertraging hebben opgelopen en geen toegang hebben gehad tot volledige, originele gegevens en monsters’.
‘Het is van cruciaal belang dat onafhankelijke deskundigen volledige toegang hebben tot alle relevante gegevens over mensen, dieren en het milieu, tot onderzoek en tot het personeel dat betrokken was bij de vroege stadia van de uitbraak en dat relevant is om te bepalen hoe deze pandemie is ontstaan’, aldus de verklaring, zonder expliciet kritiek te uiten op China.
Wuhan Institute of Virology
De internationale teams van deskundigen onderzochten in januari de oorsprong van het coronavirus. Daarvoor reisden ze af naar Wuhan, in de Chinese provincie Hubei, waar het virus voor eind 2019 het eerst ontdekt werd.
Ze onderzochten alle mogelijkheden, waaronder een theorie dat het virus was ontstaan in het Wuhan Institute of Virology. Het instituut is ’s werelds grootste autoriteit op het gebied van het verzamelen, opslaan en bestuderen van vleermuiscoronavirussen.