Ben Weyts (N-VA) houdt als minister van Onderwijs deze week op woensdag, één dag voor het nieuwe schooljaar, een persmomentje in een internaat in Dendermonde: “Na een rondleiding zal de minister de internen een kamer toewijzen en zal hij de kamers mee helpen inrichten, zodat de leerlingen helemaal klaar zijn om de volgende ochtend aan het nieuwe schooljaar te beginnen”.
De vraag is of Weyts zo makkelijk het nieuwe schooljaar zal starten, want de discussie over het lerarentekort laait elke dag op, in de media. Daarbij een opvallend pleidooi van zijn coalitiepartner Open Vld, die vorige week een “nieuw schoolpact” bepleitten, voor heel de onderwijssector.
Dat is niet evident voor de Vlaamse regering, die op gespannen voet leeft met de Katholieke zuil, die het decreet op de eindtermen liet vernietigen door het Grondwettelijk Hof, nadat ze er eerst zelf wel mee ingestemd hadden. Van pacificatie is dus op dit moment niet veel sprake.
Maar kijk: in een dubbelgesprek tussen de baas van het Gemeenschapsonderwijs, Koen Pelleriaux, en die van de Katholieke zuil, Lieven Boeve, komt het idee terug opsteken. Beiden vinden het “onbegrijpelijk dat lerarentekort niet hoger op politieke agenda staat”.
“Er moet dringend een politieke context gecreëerd worden waarin alles ter sprake kan komen”, zo stelt Pelleriaux. En Boeve spreekt van “het onderwijs grondig herdenken en niet bij punten en komma’s blijven”. “Ik pleit voor een soort onderwijspact, waarin een aantal zaken herbekeken worden.” Afwachten of Weyts daarop in wil gaan: niets doen wordt alvast communicatief niet evident.
(lb)