Ondernemer Ivan Sabbe vindt dat er te veel ambtenaren zijn in ons land. Hij maakt de vergelijking met de buurlanden. De politiek geëngageerde Sabbe vindt dan ook dat de regeringen te weinig doen.
De cijfers: 1.062.000 werkenden in België zijn ambtenaar, op een totaal van 4.956.000. Dat is 21,42 procent.
- Volgens Sabbe is dat een te groot aantal, zeker in vergelijking met de buurlanden:
- Nederland telt 12 procent ambtenaren
- In Duitsland werkt 11 procent voor de overheid
- Luxemburg zit aan 14 procent
- In Zwitserland is 10,6 procent van de werkenden een ambtenaar.
- “Je zou dus mogen verwachten dat we met een dergelijk leger ambtenaren minstens het niveau van Zwitserland zouden halen, niets is minder waar. Nu blijkt er zelfs geen geld meer te zijn bij Vivaqua voor het onderhoud van het drinkwaternet en de riolen in Brussel”, reageert Sabbe bij ondernemersnieuwswebsite Made In.
- De ex-CEO van Lidl maakt ook de vergelijking in de tijd: “In 1995, het jaar waarin de eerste vestigingen van Lidl in ons land openden, hadden we 728.000 ambtenaren. Ondertussen zijn er 1.062.000 ambtenaren of een groei van 45 procent.”
- Sabbe hekelt de groei van het aantal ambtenaren ondanks verschillende informaticatools. Ook snapt hij niet dat het aantal federale ambtenaren is gegroeid ondanks de meest recente staatshervorming.
- De stijging werd in 2022 toegeschreven aan het stijgend aantal asielaanvragen en nood aan bijstand door de Oekraïnecrisis. Daardoor werd er in Vlaanderen meer personeel bij Kind en Gezin aangeworven. Ook bij de douane en de Dienst Vreemdelingenzaken kwamen extra mensen bij.
“Gebrek aan respect”
De context: Sabbe is op campagnepad.
- Ivan Sabbe was politiek actief bij Open Vld en Lijst Dedecker, maar heeft zich nu aangesloten bij de nieuwe partij Voor U van Els Ampe (ex-Open Vld). Hij hoopt als lijsttrekker in West-Vlaanderen met die partij de kiesdrempel te halen, maar dat lijkt erg onwaarschijnlijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Sabbe de beleidspartijen lik op stuk geeft:
- “Welk dossier men ook aanpakt in dit land of in ons gewest, is de rode draad een gebrek aan doortastend beleid, aan efficiëntie en aan gebrek aan respect voor het belastinggeld waarmee dit alles betaald wordt”, fulmineert hij.
- “Dat de traditionele partijen al jaren inefficiënt en spilzuchtig besturen wisten we al, maar dat de N-VA, die sinds 2009 ononderbroken Vlaanderen bestuurt, meteen dezelfde ziekte zou overnemen is totaal in strijd met hun leuze. De kracht van verandering en is eerder de kracht van voortzetting geworden.”
- Sabbe roept tot slot op tot een overheid die beperkt wordt tot de kerntaken, het afschaffen van “overdreven regelgeving”, minder subsidiëring en een belastingverlaging.
- Zijn visie roept meteen parallellen op met de nieuwe Argentijnse president Javier Milei, die het aantal ambtenaren in zijn land direct afslankte.