Ondernemen in Nederland? Hier moet je op letten

Geschreven met branded content van financer.com

In Nederland is de regelgeving op sommige vlakken anders dan in België. Veel Belgen hebben hier niet of nauwelijks mee te maken. Maar als je ondernemer bent die in Nederland actief is, is het een ander verhaal. In dat geval is het goed om te weten hoe de regels in Nederland zijn. En daarnaast is het handig om Nederlanders een beetje te kennen. Om je meteen gerust te stellen; de grote mond van de noorderburen valt in de praktijk reuze mee.

Geld lenen

Als zelfstandige kan het moeilijk zijn om geld te lenen. Dat is in Nederland niet anders. Gelukkig zijn er genoeg kredietverstrekkers die het mogelijk maken om geld te lenen als zelfstandige. Dat doe je met een zakelijke lening. De aanbieders hanteren verschillende voorwaarden. In het overzicht geld lenen als zzp kan je de diverse voorwaarden bekijken. De bedragen die te lenen zijn lopen uiteen van 1.000 euro tot 200.000 euro.

Kan iedere Belg zich zomaar inschrijven?

Ook zonder de Nederlandse nationaliteit kan je eenvoudig een bedrijf starten in Nederland. Het maakt niet uit of je een BV, VOF of eenmanszaak wilt starten. Als je als Belg een bedrijf start in Nederland, heb je in dat land geen adres nodig. Er is wel een zakelijk adres nodig, maar je kunt gewoon in België blijven wonen.

De Kamer van Koophandel

De Nederlandse Kamer van Koophandel is te vergelijken met de Belgische Kruispuntbak. Bij de Kamer van Koophandel moet je je inschrijven als je een bedrijf wilt starten. De KvK verstrekt uittreksels van bedrijven waarop de gegevens van je onderneming zijn terug te vinden. Je privéadres wordt niet vermeld. 

De Nederlandse directheid

Nederlanders zijn in België niet altijd even geliefd. Termen als ‘grote mond’, ‘arrogantie’ en ‘zelfvertrouwen’ komen dan voorbij. In de praktijk valt dit reuze mee. Het is immers ook niet zo dat iedere inwoner van Frankrijk arrogant is en iedere Amerikaan met overgewicht kampt.

Bovendien bedoelen Nederlanders het over het algemeen niet kwaad. Met name boven de rivieren zijn Nederlanders het gewend om te zeggen wat ze denken. Dat kan je als een grote mond opvatten, maar ook als een vorm van eerlijkheid. Je weet wat je voor vlees je in de kuip hebt.

En de arrogantie bestaat eigenlijk niet. Nederlanders zijn eerder zeer kritisch. Neem het nationaal voetbalelftal als voorbeeld. De meest kritische volgers van dit elftal zijn de Nederlanders zelf. Als het goed is, wordt dat benadrukt. Als het slecht is, is dat nog meer het geval. En vindt men in België niet dat de Rode Duivels jarenlang de beste ploeg ter wereld zijn geweest?

‘Je’ in plaats van ‘u’

Het is je in dit artikel waarschijnlijk al opgevallen. In Nederland zeggen ze liever ‘je’ dan ‘u’. Dat heeft niks met onbeleefdheid te maken. Zo is de Nederlandse cultuur. ‘U’ zorgt voor een te formele benadering. ‘Je’ is een stuk toegankelijker. In feite kan je het als compliment opvatten als een Nederlander je met ‘je’ aanspreekt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.