Onderhoudspersoneel Facebook kan zich geen huurwoning veroorloven: “Zuckerberg zou beter ‘s om zijn hoek kijken”

Meer dan 500 personeelsleden die in onderaanneming in de cafetaria’s en restaurants van Facebooks hoofdkwartier in Menlo Park (Californië) worden tewerkgesteld  hebben zich bij een vakbond aangesloten en eisen nu loonopslag, omdat ze zich niet kunnen veroorloven om in Silicon Valley te wonen. Sommigen onder hen wonen met vrouw en kinderen in een… garage.

De betrokkenen worden tewerkgesteld door Flagship Facility Services, een van de vele onderaannemers waarop Facebook een beroep doet voor het onderhouds- en beveiligingspersoneel dat op zijn campus actief is. Facebook werkt enkel met onderaannemers die hun werknemers een minimum uurloon van 15 dollar betalen en 15 dagen vakantie per jaar geven.

De duurste huurmarkt ter wereld

Maar omdat de regio rond San Francisco zowat de duurste huurmarkt ter wereld is geworden, komen ze met dat loon ook niet rond. Zelfs softwareschrijvers die vier keer meer verdienen klagen er vaak over dat ze ‘het einde van de maand niet halen’.

In een interview met de Britse krant The Guardian zegt een van deze werknemers, die met haar man en 2 kinderen van 8 en 4 jaar oud in een garage woont, op 5 straten van het hoofdkwartier van Facebook:

“Zuckerberg trekt gans Amerika door ‘om de Amerikanen beter te begrijpen’. Wel, misschien moet hij gewoon eens tot bij ons komen.”

[Na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, besloot de Facebookbaas om alle 50 Amerikaanse staten te gaan bezoeken, om de Amerikanen beter te begrijpen. Sommigen denken dat dit de aanzet is tot een gooi naar het presidentschap in 2020. Zuckerberg heeft daarnaast zowel David Plouffe (campagne-directeur Obama in 2008) en Ken Mehlman (campagne-directeur Bush in 2004) aangeworven. Hij spendeert ook steeds meer tijd met wereldleiders en diplomaten en bestudeert minutieus hoe hij best de 99% van zijn gigantisch fortuin aan goede doelen besteedt.]

Een eenvoudig huisje kost hier meer dan 1 miljoen euro

Een appartement met twee slaapkamers kost in deze regio dan ook gemiddeld 3.500 dollar per maand. Voor de aankoop van een eenvoudig huis van 88m2 in een goede wijk betaalt men tegenwoordig makkelijk meer dan 1,25 miljoen dollar.

Het zal niemand verwonderen dat de prijzen van de huizen en bouwgronden in Silicon Valley de pan uitrijzen. De streek is de bakermat van Amerikaanse internetbedrijven en technologiereuzen zoals Google, Facebook en eBay. Bovendien ligt Silicon Valley in Californië, een staat met een pijlsnelle bevolkingsgroei. En zoals dat gaat in de economie, drijft de grote vraag naar woonruimte de prijzen op.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20