Ondanks westerse sancties verdient Wagner-baas Prigozjin nog een fortuin

Jevgeni Prigozjin, vooral bekend als eigenaar van het huurlingenleger Wagner Group, verdiende de afgelopen jaren ruim 250 miljoen dollar met zijn andere bedrijven. Opvallend is dat deze stuk voor stuk op de sanctielijsten staan van verschillende westerse landen.

Waarom is dit belangrijk?

Steeds meer wordt duidelijk hoe de geldstromen van het Kremlin, maar ook van verschillende Russische oligarchen, in elkaar zitten. In het geval van Jevgeni Prigozjin, was al bekend dat hij heel wat overheidscontracten in de wacht kan slepen voor zijn cateringsbedrijf, Concord Group. Maar verschillende andere bedrijven opereren vooral in het buitenland, en brengen ook geld in het laatje van de rijke Rus.

Olievelden veroveren

De essentie: Op vier jaar tijd vergaarde Prigozjin 250 miljoen dollar. Dit ondanks dat zijn bedrijven, en hijzelf, gesanctioneerd zijn.

  • Het onderzoek naar Prigozjin’s geldstromen wordt naar buiten gebracht door The Financial Times. Het team onderzocht de bedrijven die gelinkt worden aan Wagner Group, en die bovendien op de sanctielijsten van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of de Europese Unie staan.
  • Zo plaatste de VS in 2018 het bedrijf Evro Polis op de sanctielijst. Dat bedrijf kreeg olieconcessies cadeau van de Syrische president Bashad al-Assad. In ruil zouden Wagner-huurlingen worden ingezet om extra olievelden te heroveren van de terroristische organisatie Islamitische Staat. De sancties lijken echter weinig effect te hebben: in 2020 tikte het bedrijf af op 90 miljoen dollar winst. Ook het jaar nadien gaf het bedrijf aan 92 miljoen dollar cash in pacht te hebben.
  • Ook M Invest levert Prigozjin fiks wat geld op. Dit bedrijf beheert enkele goudmijnen in Soedan, en staat op een goed blaadje met het regime en enkele huurlingenlegers daar. Daarnaast gebruikt Prigozjin het bedrijf om Wagner-huurlingen het land in te krijgen, waar ze vechten tegen de rebellen in Zuid-Soedan. Het onderzoeksteam van FT schrijft dat het bedrijf in 2020 op de sanctielijst kwam te staan van de VS; het jaar nadien verkocht het voor 2,6 miljoen dollar aan goederen.

Goud en diamanten

Ook nog: Naast Evro Polis en M Invest bezit Prigozjin nog andere bedrijven. Enkelen verging het minder goed na de sancties, anderen blijven buiten schot.

  • Zo wijst het onderzoek uit dat Mercury LLC, een bedrijf dat in Syrië actief was in de oliesector, na gesanctioneerd te zijn door de EU in 2021, werd stopgezet. Voor de sancties kon het bedrijf op drie jaar tijd een omzet van 67 miljoen dollar optekenen.
  • Lobaye Invest wordt dan weer nergens genoemd in het onderzoek van de Britse krant. Dit bedrijf, ook in handen van de Russische oligarch, kreeg toestemming van de president van de Centraal-Afrikaanse Republiek, Faustin-Archange Touadera, om in het zuiden van het land diamanten en goud te mijnen. Ook in dit land is Wagner Group actief: zo’n duizend tot tweeduizend huurlingen staan er in voor de beveiliging van de goudmijnen tegen rebellen.

(nd)

Meer