Ondanks kleine remonte blijven analisten ervan overtuigd dat de tuimeling van dollar ver van voorbij is

Sinds begin deze maand heeft de dollar opnieuw wat terrein gewonnen tegenover de euro. Voor de Europese eenheidsmunt betaal je momenteel net iets minder dan 1,06 dollar. Begin deze maand had de eurokoers nog de kaap van 1,1 dollar gerond. Desalniettemin blijven analisten ervan overtuigd dat de glorieperiode van de greenback voorbij is.

Waarom is dit belangrijk?

Door onder meer het verstrakkende geldbeleid van de Federal Reserve had de Amerikaanse dollar vorig jaar de wind in de zeilen. De greenback was zelfs even meer waard dan de euro. Intussen is de situatie opnieuw gekeerd.

Terugblik: Het rentebeleid van de centrale banken heeft een niet te onderschatten op de koers van munteenheid van hun regio.

  • De dollar had vorig jaar de wind in de zeilen omdat de Federal Reserve toen veel vroeger dan de Europese Centrale Bank (ECB) was begonnen met het geldbeleid te verstrakken.
    • Jerome Powell, voorzitter van de Fed, en zijn team hadden in maart al de rente voor de eerste keer opgetrokken, terwijl hun Europese collega's dat pas in juli deden.
    • Daarenboven trok de Fed
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer