Ondanks kleine remonte blijven analisten ervan overtuigd dat de tuimeling van dollar ver van voorbij is

Sinds begin deze maand heeft de dollar opnieuw wat terrein gewonnen tegenover de euro. Voor de Europese eenheidsmunt betaal je momenteel net iets minder dan 1,06 dollar. Begin deze maand had de eurokoers nog de kaap van 1,1 dollar gerond. Desalniettemin blijven analisten ervan overtuigd dat de glorieperiode van de greenback voorbij is.

Waarom is dit belangrijk?

Door onder meer het verstrakkende geldbeleid van de Federal Reserve had de Amerikaanse dollar vorig jaar de wind in de zeilen. De greenback was zelfs even meer waard dan de euro. Intussen is de situatie opnieuw gekeerd.

Terugblik: Het rentebeleid van de centrale banken heeft een niet te onderschatten op de koers van munteenheid van hun regio.

  • De dollar had vorig jaar de wind in de zeilen omdat de Federal Reserve toen veel vroeger dan de Europese Centrale Bank (ECB) was begonnen met het geldbeleid te verstrakken.
    • Jerome Powell, voorzitter van de Fed, en zijn team hadden in maart al de rente voor de eerste keer opgetrokken, terwijl hun Europese collega's dat pas in juli deden.
    • Daarenboven trok de Fed
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20