Onbetaalbare woningen in Hongkong: bijna 650.000 dollar voor appartement van nauwelijks 24 m²

Wie ervan droomt om ooit in Hongkong te gaan wonen, houdt best een stevig spaarboekje achter de hand. De onbetaalbare woningen in de regio zetten meer en meer mensen aan om een zogeheten nano-appartement te kopen.

De vastgoedmarkt in Hongkong heeft de coronacrisis in 2020 goed doorstaan. Terwijl de werkloosheidscijfers naar het hoogste punt in 15 jaar klommen, daalden de vastgoedprijzen slechts met 1 procent.

Meest onbetaalbare woningen wereldwijd

Doordat de vastgoedprijzen nauwelijks daalden, is het voor veel mensen die plots geen werk hebben en jongeren moeilijker om een woning te kopen. De woningen in Hongkong zijn overigens de meest onbetaalbare woningen in de wereld. De gemiddelde vastgoedprijs in Hongkong bedhonroeg in 2019 ruim 1,2 miljoen dollar, volgens een onderzoek van de internationale vastgoedorganisatie CBRE.

Daarom opteren meer en meer huizenjagers voor een klein appartement. Volgens een onderzoek van de non-profitorganisatie Liber Research Community is één op de acht woningen die verkocht wordt in Hongkong kleiner dan 24 m² of twee parkeerplekken. In 2010 was slechts 0,2 procent van de verkochte woning een nano-appartement. Prijskaartje van zo’n appartement: 645.000 dollar.

Open keuken

Van de 8.850 appartementen die de organisatie tussen 2010 en 2019 heeft onderzocht, beschikt 85 procent van de appartementen niet over een aparte slaapkamer. 70 procent van de appartementen heeft geen raam in de badkamer en bijna alle verblijven hebben een open keuken.

De hoge vastgoedprijzen dwingen Hongkongers die geen appartement kunnen kopen of huren om illegaal in containerwoningen of industriële gebouwen te wonen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20