Key takeaways
- De olieprijzen zijn woensdag met meer dan 1,4 procent gestegen door hernieuwde sancties tegen Iran.
- De Amerikaanse voorraden van ruwe olie daalden, wat bijdroeg aan de prijsstijging.
- Marktanalisten verwachten dat de grootste verkoopdruk voorbij is, met een seizoensgebonden vraag die naar verwachting steun zal bieden tijdens de zomermaanden.
In de vroege handel van woensdag stegen de olieprijzen met meer dan 1,4 procent, voortbouwend op de winsten van dinsdag. Deze opwaartse trend werd aangewakkerd door verschillende factoren, waaronder hernieuwde sancties tegen Iran, een daling van de Amerikaanse ruwe olievoorraden en een afzwakking van het standpunt van president Trump over de Federal Reserve.
Brent crude futures bereikten 68,40 dollar per vat, een stijging van 1,42 procent, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate crude klom naar 64,64 dollar per vat, een stijging van 1,52 procent op het ogenblik van publicatie van dit artikel.
Marktfactoren die de olieprijzen beïnvloeden
Het besluit van president Trump om af te zien van het ontslaan van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell na dagen van kritiek op het rentebeleid, gaf steun aan de markt. Daarnaast droeg zijn indicatie van mogelijke tariefverlagingen op Chinese import bij aan positieve vooruitzichten.
De VS legde nieuwe sancties op tegen Iraanse personen en entiteiten die betrokken zijn bij het verschepen van vloeibaar petroleumgas en ruwe olie. Deze sancties zijn bedoeld om de Iraanse exportinkomstenstroom te verstoren.
Daling in Amerikaanse olievoorraden versterkt prijsstijging
Bovendien onthulden gegevens van het American Petroleum Institute vorige week een aanzienlijke daling in de Amerikaanse voorraden van ruwe olie.
President Trump toonde zich optimistisch over de handelsonderhandelingen met China en suggereerde dat de tarieven aanzienlijk zouden worden verlaagd na een akkoord, hoewel ze niet helemaal zouden worden afgeschaft.
Handelsonderhandelingen en marktstemming
Scott Bessent, de Amerikaanse minister van Financiën, verwacht ook een de-escalatie van de handelsspanningen tussen de VS en China, maar erkende dat de onderhandelingen nog moeten beginnen en waarschijnlijk een uitdaging zullen vormen.
Ondanks de bezorgdheid over een mogelijke wereldwijde economische vertraging als gevolg van de handelstarieven, wijzen de marktindicatoren op een versterkende oliemarkt op de korte termijn. De premie op het dichtstbijzijnde WTI-futurecontract ten opzichte van de volgende maand weerspiegelt een krappere vraag- en aanboddynamiek.
Internationale ontwikkelingen
Ondertussen meldde de Financial Times dat de Russische president Vladimir Poetin heeft aangeboden om de invasie van Oekraïne te stoppen langs de huidige frontlinie. Dit nieuws leidde tot volatiliteit in de markt, aangezien beleggers de mogelijke geopolitieke implicaties afwegen.
Tegelijkertijd bevestigde de perschef van het Witte Huis, Karoline Leavitt, dat president Trump zijn kritiek op de Federal Reserve herhaalde en aankondigde dat hij in mei zal reizen naar Saudi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.
Ondertussen benadrukte de Amerikaanse Vice President JD Vance het belang van het versterken van de banden tussen de Verenigde Staten en India in verschillende sectoren, waaronder energie. India is ’s werelds op één na grootste importeur van ruwe olie na China, waar de tariefonderhandelingen nog steeds vastzitten.
Marktvooruitzichten en voorspellingen
Marktanalisten verwachten dat de grootste verkoopdruk al voorbij is, met een seizoensgebonden vraag die naar verwachting steun zal bieden tijdens de zomermaanden. In de tweede helft van het jaar kan er echter weer neerwaartse druk ontstaan.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!