Olieprijzen eindigen hoger door afname Amerikaanse olie- en brandstofvoorraden

De olieprijzen zijn hoger geëindigd, gesteund door grote dalingen in de Amerikaanse ruwe olie- en brandstofvoorraden, ondanks aanhoudende zorgen over de zwakke wereldwijde vraag.

Volgens de Energy Information Administration daalden de Amerikaanse ruwe olievoorraden vorige week met een aanzienlijke 3,7 miljoen vaten, waarmee ze de verwachtingen van analisten voor een afname van 1,6 miljoen vaten overtroffen. De benzinevoorraden daalden ook met 5,6 miljoen vaten, terwijl de voorraden distillaten, waaronder diesel en stookolie, daalden met 2,8 miljoen vaten.

“De vraag is beter dan verwacht”, zegt Bob Yawger, directeur energiefutures bij Mizuho in New York. “Zolang benzine het goed doet, zal dat de rest van de markt op korte termijn ondersteunen. De hogere vraag naar distillaten was de kers op de taart.”

Zorgen over wereldwijde vraag blijven wegen op prijzen

Ondanks het positieve voorraadnieuws blijft de oliemarkt voorzichtig over de wereldwijde zomervraag. Amerikaanse olieraffinaderijen zullen naar verwachting fors lagere winstcijfers rapporteren over het tweede kwartaal in vergelijking met een jaar geleden, nadat een lusteloos zomerseizoen de raffinagemarges heeft verzwakt.

De prijzen staan ook onder druk door staakt-het-vuren gesprekken tussen Israël en Hamas en aanhoudende bezorgdheid dat de economische vertraging in China, ’s werelds grootste importeur van ruwe olie, de wereldwijde vraag naar olie zal verzwakken. De leveringen van ruwe olie aan India, ’s werelds op twee na grootste olie-importeur en -verbruiker, daalden in juni ook naar het laagste niveau sinds februari, zo bleek uit overheidsgegevens.

Natuurbranden in Canada hebben sommige producenten gedwongen hun productie te beperken, waardoor een groot deel van het aanbod in gevaar komt. Imperial Oil heeft uit voorzorg het niet-essentiële personeel op de teerzandlocatie in Kearl verminderd. Ondertussen heeft het Russische ministerie van Energie beloofd om zich te houden aan de quota voor de productie van ruwe olie die in juli door de OPEC+ groep zijn vastgesteld, nadat de productie in juni de limieten had overschreden.

Brent en WTI prijzen stijgen

Brent crude futures voor september sloten 70 cent, of 0,9 procent, hoger op 81,71 dollar per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) crude voor september 63 cent, of 0,8 procent, steeg naar 77,59 dollar per vat.

Ondanks zorgen over de wereldwijde vraag heeft de oliemarkt een impuls gekregen van dalende Amerikaanse voorraden en productiebeperkingen in Canada. Zolang de vraag naar benzine sterk blijft, zullen de prijzen op korte termijn waarschijnlijk steun bieden. Aanhoudende zorgen over de wereldwijde vraag en geopolitieke spanningen zullen de prijsbewegingen echter blijven beïnvloeden.

Key Takeaways

Olieprijzen vestigden zich hoger door dalingen in de Amerikaanse ruwe olie- en brandstofvoorraden
– Benzinevoorraden daalden met 5,6 miljoen vaten, terwijl distillaten daalden met 2,8 miljoen vaten.
– Zorgen over de wereldwijde vraag blijven een gewicht op de prijzen leggen

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.