Key takeaways
- De olieprijzen daalden vrijdag omdat de bezorgdheid over de wereldeconomie de zorgen over het aanbod overschaduwde.
- De Brent crude futures voor mei daalden tot 72,93 dollar per vat, een daling van 0,87 procent, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate crude futures daalden tot 69,58 dollar per vat, een daling van 1,09 procent.
- Zorgen over de bevoorrading doken donderdag weer op toen Trump een licentie introk die was verleend aan Chevron voor activiteiten in Venezuela, waardoor de olieprijzen met meer dan 2 procent stegen.
Op vrijdag daalden de olieprijzen, wat de weg vrijmaakte voor hun eerste maandelijkse daling sinds november. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door onzekerheden over de wereldwijde economische groei en de vraag naar brandstof. Factoren zoals de tariefdreigingen van Washington en indicatoren van een vertragende Amerikaanse economie wogen zwaarder dan de zorgen over het aanbod.
De Brent crude futures voor mei daalden op het moment van schrijven van dit artikel tot 72,93 dollar per vat, een daling van 0,87 procent. Ook daalden de Amerikaanse West Texas Intermediate crude futures naar 69,58 dollar per vat, wat een daling van 1,09 procent betekent. Beide benchmarks staan op het punt hun eerste maandelijkse daling in drie maanden te registreren.
Bezorgdheid over tariefdreigingen beïnvloedt de markt
Een samenloop van factoren, waaronder bezorgdheid over een economische vertraging in de VS, dreigende tarieven, de geplande leveringsverhoging van OPEC+ in april en hoop op vrede in Oekraïne, hebben het vertrouwen van investeerders getemperd en een neerwaartse druk op de prijzen uitgeoefend.
Technische grafieken geven aan dat WTI goed ondersteund wordt tussen 65 dollar en 70 dollar per vat, volgens marktanalist Tony Sycamore van IG. Hij erkent echter dat de recente prijsdaling aanzienlijk is geweest.
Invoerrechtenverhoging door Trump vergroot marktonrust
De aankondiging van president Donald Trump om 25 procent invoerrechten te heffen op Mexicaanse en Canadese goederen, met ingang van 4 maart, samen met een verhoging van de invoerrechten met 10 procent op Chinese importproducten, heeft de onzekerheid op de markt verder vergroot. De BMI onderzoeksafdeling van Fitch merkt op dat marktdeelnemers moeite hebben om de impact van de recente stortvloed aan energiegerelateerde beleidsbeslissingen van de Trump-administratie deze maand in te schatten.
Gegevens die bijdroegen aan het negatieve sentiment, onthulden een onverwachte stijging van het aantal werkloze aanvragen in de VS en bevestigden dat de economische groei in het vierde kwartaal vertraagde.
Zorgen over aanbod
Ondanks deze druk stegen de olieprijzen donderdag met meer dan 2 procent, toen de bezorgdheid over het aanbod weer opdook na de intrekking door Trump van een licentie die aan Chevron was verleend voor activiteiten in Venezuela. Deze beslissing zou kunnen leiden tot nieuwe onderhandelingen tussen Chevron en PDVSA over de export van ruwe olie naar landen buiten de Verenigde Staten, volgens bronnen die bekend zijn met de gesprekken.
OPEC+ worstelt momenteel met de vraag of zij haar geplande olieproductieverhoging in april zal doorvoeren of haar huidige niveaus zal handhaven. Volgens acht OPEC+ bronnen worden de leden van de organisatie geconfronteerd met uitdagingen bij het inschatten van het wereldwijde aanbod als gevolg van nieuwe Amerikaanse sancties tegen Venezuela, Iran en Rusland.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!