Key takeaways
- Amerikaanse invoerrechten op Canada en Mexico veroorzaakten de grootste daling van de olieprijzen sinds oktober vorig jaar.
- Het plan van OPEC+ om haar olieproductieverlagingen gedeeltelijk terug te draaien voegde toe aan de neerwaartse druk op de ruwe olieprijzen.
- Een wekelijkse toename van de Amerikaanse olievoorraden droeg bij aan de prijsdaling, maar de afname van de benzine- en middendistillatenvoorraden bood enige compensatie.
De olieprijzen leden deze week een aanzienlijk verlies, de grootste daling sinds oktober vorig jaar, voornamelijk door de heffing van Amerikaanse tarieven op Canada en Mexico, in combinatie met aanwijzingen van een ruim olieaanbod. Momenteel wordt Brent crude verhandeld op 70,51 dollar per vat, terwijl West Texas Intermediate op 67,35 dollar per vat staat, op het ogenblik van publicatie van dit artikel.
Handelsspanningen blijven
Ondanks de tijdelijke opschorting door president Trump van het tarief van 25 procent op Canadese en Mexicaanse importproducten, dat van kracht blijft tot 4 april, blijven de financiële markten ongerust. De opschorting geldt niet voor de Canadese olie-export. Energieanalist Vandana Hari zei dat de onzekerheid over het handelsbeleid de ongerustheid op de markten aanwakkert, waardoor de prijzen voor ruwe olie naar een dieptepunt in vier maanden zijn geduwd.
OPEC+ overweegt gedeeltelijke verhoging van olieproductie
Om de neerwaartse druk nog verder op te voeren, verschenen er deze week berichten dat OPEC+ van plan is om haar olieproductieverlagingen gedeeltelijk terug te draaien tijdens de komende vergadering begin april. Hoewel de verlaging relatief bescheiden is, in totaal minder dan 200.000 vaten per dag, lijken marktdeelnemers bijzonder gevoelig voor veranderingen in het aanbod.
Opbouw van voorraden weegt op prijzen
De Energy Information Administration rapporteerde een wekelijkse stijging van de Amerikaanse olievoorraden met ongeveer 3,6 miljoen vaten, wat bijdroeg aan de prijsdaling. Deze toename ging echter gepaard met dalingen in zowel benzine- als middendistillatenvoorraden.
Potentiële tegenwichtfactoren zijn onder andere de inspanningen van de VS om de export van Iran, een belangrijke OPEC-producent, te beperken. Scott Bessent, de Amerikaanse minister van Financiën, verklaarde dat de VS de Iraanse oliesector en drone-industrie willen ontmantelen.
Trump regering bekijkt Iraanse oliehandel
Verder meldde Reuters dat president Trump een plan overweegt om Iraanse olietankers op zee te inspecteren met behulp van een massavernietigingswapenakkoord, als onderdeel van zijn “maximale druk”-strategie om de Iraanse olie-export in te perken.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!