In april noteerden toekomstige leveringen voor oliecontracten even negatief. Wie toen olie kocht kreeg daar op de leveringsdag geld bovenop. Maar honderd dagen later noteert het zwarte goud alweer boven de 45 dollar per vat. Dat is meer dan bij het begin van de Covid-crisis. In mei en juni verdubbelde olie telkens in prijs. Sinds begin juli voegde het nog eens 8 procent toe. Kan de prijs nog hoger?
Begin maart donderden de olieprijzen naar omlaag. China, de tweede grootste olieconsument na de Verenigde Staten, kreunde onder wat toen nog een epidemie was. Maar er waren ook andere redenen. Olieproducerende bikkelden over productiequota. De Verenigde Staten bleven de markt met goedkope olie overspoelen. Het aanbod overtrof vele keren de vraag. Van 64 dollar per vat begin januari daalde de prijs tot 46 dollar begin maart. Dan volgde de crash. Dag na dag moest olie tot soms 10 procent van zijn waarde prijsgeven. Op 20 april ging een vat dan voor het eerst in de geschiedenis negatief.
De OPEC+ (inclusief Rusland) en de Verenigde Staten werden het vervolgens eens over een drastische reductie van de productie. Waarna de prijs snel de hoogte inging. Sind begin juli wordt ook de productie langzaam weer aangezwengeld. De prijzen gaan in dezelfde kadans hoger: traag maar zeker. De globale opleving van de economische activiteiten en de verstoring van de Amerikaans productie door de orkaan Isaias doen de rest. Ook de zwakkere Amerikaanse dollar is bevorderlijk voor de olieprijzen. Dollargeprijsde olie wordt in andere valuta namelijk goedkoper.
Wat nu?
Zolang de productiequota laag blijven en de economie zich herstelt, kunnen de olieprijzen blijven stijgen. Het niveau van januari is nog ver weg. Hoewel het in het belang van alle landen was om productiequota af te spreken en te respecteren, zullen de strategieën veranderen eens de 50 dollar per vat in zicht komt.
De OPEC-landen zullen hun productie dan willen verhogen, terwijl Saoedi-Arabië zijn begroting makkelijk kan halen met een vat olie dat 40 dollar kost (zie grafiek onder). Wat niet kan gezegd worden van de VS. Ook de Amerikaanse president Trump zal alles doen om in de aanloop naar de verkiezingen de prijs aan de pomp laag te houden.
Toch zijn de problemen op de oliemarkten verre van voorbij, Vorige week deden hefboomfondsen meer dan 40 miljoen vaten van de hand, het hoogste aantal in 19 weken. De toename in het aantal coronagevallen, nieuwe lockdowns en vooral de problemen in de luchtvaart dreigen de heropleving van de olieprijs te doen stokken. Analisten die tot midden juli hadden ingezet op hogere consumptie komen daar nu alweer van terug.