Een productieknip door het oliekartel OPEC+ jaagt de olieprijs de hoogte in. Zal dat een impact hebben op het geldbeleid van de centrale banken?
Olieprijs knalt omhoog: zal dat leiden tot nieuwe forse renteverhogingen?

Waarom is dit belangrijk?
Een stijgende olieprijs is slecht nieuws voor de centrale banken. Die kan immers de inflatie een nieuwe boost geven, waardoor de centrale bankiers worden gedwongen om het verstrakkende geldbeleid voort te zetten.In het nieuws: Acht olieproducerende landen, waaronder Saoedi-Arabië en Irak, zullen vanaf mei de productie terugschroeven. Door dat nieuws zitten de olieprijzen in de lift.
- De prijs van een vat Brent-olie is vandaag met 6 procent gestegen. Zo’n vat wordt nu verhandeld voor ongeveer 84,5 dollar. Een vat Amerikaanse WTI-olie gaat over de toonbank voor 80,5 dollar, wat ongeveer 6,4 procent meer is.
- De Amerikaanse grootbank Goldman Sachs verhoogde haar prognose voor de olieprijs met 5 dollar. De financiële instelling verwacht nu dat de prijs eind dit jaar zal stijgen tot 95 dollar en tot 100 dollar eind 2024.
Impact op het geldbeleid
Impact rentebesluit: De stijgende olieprijs kan de inflatie opnieuw de hoogte injagen.
- Zowel in de Verenigde Staten als de eurozone is de inflatie de voorbije maanden afgezwakt.
- In de eurozone bedroeg de geldontwaarding vorige maand 6,9 procent (op jaarbasis), tegenover 8,5 procent in februari.
- De Amerikaanse overheid publiceert volgende week de inflatiecijfers voor maart. In februari bedroeg de inflatie 6 procent, tegenover 6,4 procent in januari.
- Ondanks de afzwakking liggen de inflatiecijfers nog altijd fors boven de doelstelling van de centrale banken, zijnde 2 procent.
- Daardoor zien de monetaire instellingen zich genoodzaakt om het verstrakkende geldbeleid voort te zetten. Op de jongste rentevergadering heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente met 50 basispunten opgetrokken. De Federal Reserve gaf afgelopen maand de voorkeur aan een verhoging met 25 basispunten.
- James Bullard, voorzitter van de Federal Reserve Bank van St. Louis, merkt in een interview met het persagentschap Bloomberg op dat een schommelende olieprijs een opwaarts effect op de inflatie kan hebben. “Maar het valt moeilijk te voorspellen in welke mate de productieknip van OPEC+ op lange termijn een effect kan hebben op de prijs”, zei hij.
- Gediminas Simkus, voorzitter van de centrale bank van Litouwen, laat dan weer weten dat de ECB met meer factoren rekening houdt dan de beslissingen van OPEC+. “In de context van de rentetarieven zijn algemene trends het belangrijkst. Zo zit de kerninflatie nog in de lift”, klinkt het. In maart is de Europese kerninflatie gestegen van 7,8 procent naar 7,9 procent.
- Karen Ward, hoofdeconoom bij JPMorgan Asset Management waarschuwt dat de centrale banken de impact van de gestegen olieprijzen op de inflatie niet mogen onderschatten. “Wanneer de arbeidsmarkten krap zijn, leiden kostenschokken tot tweede-ronde-effecten, die de inflatie persistenter maken”, klinkt het.