Olieprijs klimt boven 50 dollar: voorbode van heropleving?

De olieprijzen stegen de voorbije handelsdagen boven de kaap van 50 dollar per vat. Niet alleen is er meer vraag naar olie, het zwarte goud wint ook aan populariteit bij beleggers die gokken op een snelle heropleving.

In april gingen de olieprijzen nog diep onder nul, maar sneller dan verwacht volgde het herstel. De voorbije handelsdagen werd een nieuw mijlpaal bereikt, met een olieprijs die weer de grens van 50 dollar doorbreekt, en dat zowel voor de Noordzeesoort Brent als de Amerikaanse variant WTI.

Volgens analisten is de stijging toe te schrijven aan een samenspel van factoren:

  • De vraag naar olie herstelt omdat de Chinese economische motor weer op volle toeren draait en ook de vraag in Europa lijkt te hernemen.
  • De hoop op een snelle uitrol van coronavaccins maakt sommige grondstoffenbeleggers optimistisch over een heropleving van de luchtvaartmaatschappijen, grote afnemers van olieproducten. Die beleggers kopen olie om munt te kunnen slaan uit verdere stijgingen.
  • Hoewel de olievoorraden in de VS recentelijk sterker stijgen dan aangenomen, verwachten sommige analisten op middellange termijn toch haperingen in het aanbod. ‘We gaan nog olie nodig hebben de komende jaren en iemand gaat die moeten produceren. het is zo dat er op dit moment een gigantische onderinvestering geweest is in alles wat olie-infrastructuur is’, verklaarde Philippe Gijsels, de belegggingsstrateeg van BNP Paribas Fortis, eerder deze maand.

Plafond bereikt?

Ondanks het enthousiasme bij grondstoffenbeleggers, denken meerdere experts dat een niveau rond 50 dollar een voorlopig plafond is op korte termijn. Er dobberen immers nog steeds volle olietankers rond, waardoor er zeker geen aanbodproblemen rijzen. Bovendien kan een prijs van 50 dollar aantrekkelijk genoeg zijn voor sommige olieproducenten om hun oppompinstallaties weer op gang te trekken, waardoor het aanbod verder stijgt. Dat heeft een dempend effect op de prijzen.

Maar ergens in 2021 zit volgens Gijsels een verdere prijsstijging wel degelijk in de kaarten. Als de vraag op een bepaald moment weer stijgt en de economie herstelt snel, dan bestaat de mogelijkheid dat het aanbod niet kan volgen. ‘Een out-of-the-box-voorspelling voor volgend jaar is dat we wel eens een piek in de olieprijzen krijgen, naar 70 à 80 dollar per vat.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20