De olieprijzen hebben hun laagste punt in 17 jaar bereikt. Dat is het resultaat van de coronacrisis en de prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland.
Door de coronacrisis is de vraag naar ruwe olie sterk gezakt, dat accelereert de gevolgen van die prijzenoorlog.
Brent en WTI dalen
Prijzen voor Brent tikten 23,03 dollar aan op maandagochtend, dat is het laagste niveau sinds 15 november 2002. Sindsdien is de prijs bijgetrokken, maar hij staat nog steeds 5,86 procent lager, aan 23,47 procent per vat.
US West Texas Intermediate futures doken kort onder de 20 dollar per vat, 19,90 dollar om precies te zijn. Dat is het laagste niveau sinds twintig maart. Intussen hebben ook die prijzen zich ietwat hersteld.
OPEC
Saoedi-Arabië heeft nog steeds geen doorbraak bereikt in de strijd om olie met Rusland. Op vrijdag ontkende de oliestaat dat er zelfs nog met Rusland gepraat is, zelfs na een interventie van de Verenigde Staten.
In maart van dit jaar ontstond er een conflict tijdens een meeting van de OPEC en OPEC+. De OPEC was voorstander van vertraging van de olieproductie. Uiteindelijk besloten zowel Rusland als Saoedi-Arabië in een wedloop naar de laagste prijs te stappen.
Saoedi-Arabië
Saoedi-Arabië wil de markt zodanig bestoken met goedkope olie, grotendeels om ook de schalie-olieolieproductie in de Verenigde Staten een hak te zetten. De extreem lage prijzen hebben dan weer een impact op de begroting van Saoedi-Arabië, dat erg afhankelijk is van olieproductie. Staatsbedrijf Saudi-Aramco trok eind dit jaar nog naar de beurs, aan recordprijzen.