Oliemagnaat zal klimaatconferentie COP28 leiden: “Je zou geen wapenhandelaars uitnodigen voor vredesgesprekken”

Sultan Ahmed al-Jaber, de grote baas van de Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC),  zal de gesprekken tijdens de COP28 van de Verenigde Naties leiden. Klimaatactivisten laten van zich horen.

Waarom is dit belangrijk?

De wereld probeert fossiele brandstoffen naar het verleden te verbannen. Na talloze wereldwijde bijeenkomsten om het klimaatprobleem aan te pakken, blijft het bij muizenstapjes.

In het nieuws: Een bedrijf dat vier miljoen vaten ruwe olie per dag produceert, brengt de voorzitter voor de COP28 (de Conference of the Parties) voort. Op deze conferentie wordt met veel internationale spelers gezocht naar oplossingen voor de klimaatproblematiek.

  • De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn een belangrijk lid van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC). Al-Jaber draagt met zijn staatsbedrijf bij aan de ontginning en het gebruik van fossiele brandstoffen, een vervuilende sector die klimaatactivisten liever zien verdwijnen.
  • Al-Jaber probeert de focus te verleggen naar de reeds gedane inspanningen. Er zou zo vijftien miljard euro zijn toegewezen aan investeringen om de ecologische voetafdruk van de olie- en gasoperaties te verlagen.
  • Er zou ook al voor vijftig miljard dollar geïnvesteerd zijn in hernieuwbare energieprojecten over zeventig landen. Met komend decennium daar nog eens vijftig miljard bovenop.
    • Al Jazeera rapporteerde echter dat het onduidelijk is waar deze cijfers vandaan komen.

Al-Jaber vertelde aan WAM, het staatsmedium van de VAE, dat “er een belangrijk jaar aankomt voor klimaatactie” en dat “de VAE de COP28 tegemoet treedt met een sterke verantwoordelijkheidszin en het hoogst mogelijke ambitieniveau.”

De VAE stellen ook dat ze “inspanningen doen om hun koolstofuitstoot met 25 procent te verlagen tegen 2030”, en tegen 2050 een netto-zero uitstoot te realiseren”.

Kritiek

De toewijzing van het voorzitterschap viel bij klimaatactivisten in slechte aarde. Er werd veel kritiek geuit.

  • “Er kan geen plaats zijn voor vervuilers op een klimaatconferentie, zeker niet als voorzitter van de COP.” zei Harjeet Singh van Climate Action Network, een koepelorganisatie die strijdt tegen de klimaatverandering.
  • “Je zou geen wapenhandelaars uitnodigen voor vredesgesprekken. Dus waarom zou je olieproducenten klimaatgesprekken laten voeren?” zei Alice harrison van Global Witness, een andere organisatie die opkomt voor het klimaat.
  • Ook op Twitter lieten verschillende personen en organisaties zich uit over de zaak.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.