Olieprijzen dalen bij geplande productieverhoging Saoedi-Arabië


Key takeaways

  • De olieprijzen daalden donderdag na berichten dat Saoedi-Arabië van plan is zijn productie te verhogen.
  • Brent crude futures daalden tot 71,45 dollar per vat.
  • Een nieuw Chinees stimuleringspakket hielp verdere verliezen te beperken, ondanks een trage groei van de vraag in China.

De olieprijzen daalden donderdag en maakten eerdere stijgingen ongedaan na berichten dat Saoedi-Arabië van plan is om zijn productie te verhogen. Brent crude futures daalden tot 71,45 dollar per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate crude daalde naar 68,11 dollar per vat op het ogenblik van publicatie van dit artikel. Beide contracten waren eerder op de dag meer dan 2 dollar per vat gedaald.

Saoedi-Arabië bereidt zich voor om zijn onofficiële prijsdoelstelling van 100 dollar per vat op te geven nu het zich voorbereidt om de productie te verhogen, volgens een rapport van de Financial Times waarin geïnformeerde bronnen worden geciteerd. De Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC), geleid door Riyad, samen met haar bondgenoten waaronder Rusland, gezamenlijk bekend als OPEC+, hebben productieverlagingen doorgevoerd om de prijzen te ondersteunen.

De dynamiek van de oliemarkt

Ondanks deze inspanningen zijn de prijzen dit jaar met bijna 6 procent gedaald als gevolg van het toegenomen aanbod van andere producenten, met name de Verenigde Staten, en de trage groei van de vraag in China. Volgens analist Ole Hansen van Saxo Bank is de verwachte toename van het aanbod uit Libië en Saudi-Arabië de belangrijkste factor achter de recente prijszwakte.

Regionale ontwikkelingen

Een verklaring van de Verenigde Naties op woensdag onthulde dat afgevaardigden uit het verdeelde oosten en westen van Libië een akkoord hebben bereikt over de benoeming van een gouverneur van de centrale bank. Deze ontwikkeling kan mogelijk een oplossing bieden voor de crisis rond de controle over de olie-inkomsten van Libië, die de export heeft verstoord. De Libische export van ruwe olie bedroeg in september gemiddeld ongeveer 400.000 vaten per dag, terwijl dat in augustus nog meer dan 1 miljoen vaten per dag was, zoals blijkt uit de scheepsgegevens.

Nieuws over een nieuw Chinees stimuleringspakket hielp verdere verliezen te beperken. Topambtenaren van de Chinese overheid, ’s werelds grootste importeur van ruwe olie, beloofden donderdag om “noodzakelijke fiscale uitgaven” te doen om de economische groeidoelstelling van ongeveer 5 procent voor dit jaar te halen. Ze erkenden nieuwe uitdagingen en verhoogden de marktverwachtingen voor extra stimuleringsmaatregelen naast de maatregelen die deze week werden aangekondigd.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.