Zowel de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, onderdeel van de Verenigde Naties, als de VS hebben bevestigd dat Washington uit de WHO stapt. De exitprocedure is officieel in gang gezet.
Die procedure duurt wel een jaar. De uitstap moet op 6 juli 2021 in werking treden. De VN beoordeelt momenteel of de voorwaarden voor een dergelijke intrekking van het lidmaatschap vervuld zijn. De Verenigde Staten zijn sinds 21 juni 1948 lid van de WHO.
De Amerikaanse president Donald Trump dreigt al sinds mei met een vertrek, omdat hij niet tevreden was over de aanpak van de coronacrisis door de WHO. Hij vindt dat de VN-organisatie de nodige hervormingen moest doorvoeren.
Trump beschuldigde de WHO er onder meer van veel te laat het gevaar van het coronavirus juist ingeschat te hebben. Volgens Trump is de WHO daardoor mee verantwoordelijk voor de vele doden door Covid-19 in de VS.
Daarnaast beweert Trump nog dat de WHO onder controle staat van de Chinese regering. Peking betaalde nochtans beduidend lagere bijdragen aan de VN-organisatie dan de Washington. De VS draagt elk jaar tussen de 400 en 500 miljoen dollar bij aan het budget van de WHO. Het geld zou voortaan naar andere, zuiver Amerikaanse ‘gezondheidsdoelen’ gaan.
Biden wil opnieuw toetreden
De Democratische presidentskandidaat Joe Biden, de rivaal van Trump in de verkiezingen van november, heeft ondertussen van de hele kwestie een belangrijk item van zijn campagne gemaakt. Biden laat weten dat hij ervoor zal zorgen dat de VS weer zal toetreden tot de WHO als hij tot president verkozen wordt.
‘Amerikanen zijn veiliger wanneer Amerika betrokken is bij het versterken van de wereldwijde gezondheid’, schreef hij op Twitter. ‘Op mijn eerste dag als president zal ik weer toetreden tot de WHO en ons leiderschap op wereldniveau herstellen.’
De afgelopen 24 uur werd bij zo’n 60.000 Amerikanen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. In diezelfde korte periode stierven zo’n 1.100 Amerikanen aan het virus.