Oerconservatieve Amy Coney Barrett vult laatste zitje Hooggerechtshof

De Amerikaanse rechter Amy Coney Barrett is nu officieel de laatste om het hoogste rechtscollege van de Verenigde Staten te vervoegen. Daarmee is er een overwegend conservatieve meerderheid in het Hooggerechtshof.

Op 38 dagen tijd ging rechter Amy Coney Barrett van het Hof van Beroep naar het Hooggerechtshof, ter vervanging van Ruth Bader Ginsburg. Die laatste overleed op 18 september. Coney Barrett is piepjong, slechts 48. Zowel haar benoeming als haar leeftijd hebben verstrekkende gevolgen.

De conservatieve balans

Allereerst is de benoeming van Coney Barrett een overwinning voor Amerikaans president Donald Trump, die een conservatief Hooggerechtshof beloofd had bij zijn verkiezing. Het hof kan eerdere beslissingen terugdraaien, zoals Roe vs. Wade. Dat is de historische rechtszaak waarmee abortus in de Verenigde Staten deels gelegaliseerd raakte.

Dat zulke progressieve wetten erdoor kunnen komen, is dus een serieuze opsteker voor Trump. Die kan hij wel gebruiken. De Amerikaanse president loopt momenteel sterk achter in de peilingen. Met nog een week te gaan voor de verkiezingen is dit Republikeinse pijnpunt alvast weggewerkt.

Levenslang benoemd

Want, een tweede punt, de Amerikaanse rechters aan het Hooggerechtshof worden levenslang benoemd. Momenteel is het voordeel in het hof voor de conservatieven, die zowat zes van de negen rechters achter hen hebben staan. Met haar 48 jaren heeft Coney Barrett wellicht nog een lange carrière voor zich. Trump heeft die conservatieve meerderheid dus wellicht voor de komende jaren in steen gebeiteld.

Dat de benoeming van Coney Barrett zo snel rond raakte, heeft ook impact op de beslissingen die ze al kan maken. Zo staat er kort na de verkiezingen al een debat gepland rond Obamacare. Daarnaast hebben twee Amerikaanse staten, North Carolina en Pennsylvania, al een klacht ingediend over het stemmen per postbus. Ze kan dus ook nog onrechtstreeks de verkiezingsuitslag beïnvloeden.

Blitzcarrière

Ten laatste is Coney Barrett zowat een promoplaatje voor de conservatieve waarden. Wat Bader-Ginsburg was voor het progressieve front, is Coney Barrett voor de conservatieve zijde. Ze heeft een blitzcarrière als rechter achter de rug, heeft een doctoraat op haar naam staan van een bekende, maar oerkatholieke universiteit. Daarnaast wist ze ook nog 7 kinderen groot te brengen. Twee van haar kinderen zijn geadopteerd uit Haïti, een derde heeft het syndroom van Down.

Lees hier alles over wie Amy Coney Barrett precies is.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.