Oekraïne verwerpt ‘onaanvaardbare’ Russische eis in vredesbesprekingen


Key takeaways

  • Kiev verwerpt de Russische eisen voor terugtrekking van troepen tijdens vredesbesprekingen.
  • Moskou staat erop dat Oekraïense troepen zich terugtrekken uit Oekraïens grondgebied als voorwaarde voor een staakt-het-vuren.
  • Eerdere staakt-het-vuren overeenkomsten werden bemoeilijkt door Moskou’s geschiedenis van maximalistische eisen en extra voorwaarden.

Kiev sprak zijn sterke afkeuring uit over wat het beschouwde als onaanvaardbare eisen die Moskou tijdens de besprekingen van vrijdag stelde. Hoewel de details van de besprekingen niet bekend zijn gemaakt, geven bronnen aan dat Rusland aandrong op de terugtrekking van Oekraïense troepen uit Oekraïens grondgebied als voorwaarde voor een staakt-het-vuren. Deze eis wordt gezien als een groot obstakel en zal waarschijnlijk niet worden ingewilligd door Kiev. Dit meldt Kyiv Post.

Tegenstrijdige berichten

Er verschenen tegenstrijdige berichten over de afronding van de besprekingen. Een bron van het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat de onderhandelingen rond 15.30 uur waren afgelopen, terwijl een hooggeplaatste Oekraïense functionaris suggereerde dat verdere besprekingen op vrijdag mogelijk waren, maar niet formeel gepland. Russische staatsmedia meldden dat de partijen een pauze namen.

De houding en reacties van Moskou

De afwijzing door Moskou van de Amerikaanse bemiddeling in de besprekingen en de afhankelijkheid van tolken voor de communicatie benadrukken de gespannen relatie tussen de twee partijen.

Voorafgaand aan de onderhandelingen benadrukten zowel de Russische president Vladimir Poetin als de leider van zijn delegatie, Vladimir Medinsky, de intentie van Moskou om de onderliggende oorzaken van de invasie aan te pakken, daarbij verwijzend naar de logistieke uitdagingen bij het implementeren van een onvoorwaardelijk staakt-het-vuren zoals voorgesteld door Kiev en het Westen.

Vorige staakt-het-vuren overeenkomsten

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had tijdens de besprekingen zijn streven naar een onvoorwaardelijk staakt-het-vuren van 30 dagen kenbaar gemaakt. Deze aanpak staat in contrast met Moskou’s geschiedenis van maximalistische eisen in eerdere vredesonderhandelingen, gevolgd door beschuldigingen aan het adres van andere partijen omdat zij hier niet aan voldeden. Na besprekingen in maart waarbij Kiev, Washington en Saoedi-Arabië betrokken waren, werden overeenkomsten bereikt over een staakt-het-vuren voor de Zwarte Zee en de energie-infrastructuur, maar Moskou stelde vervolgens aanvullende voorwaarden, waaronder het opheffen van sancties voor het staakt-het-vuren voor de Zwarte Zee en het voorstellen van andere voorwaarden voor het staakt-het-vuren met betrekking tot energie-infrastructuur zonder instemming van andere partijen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.