Oekraïne krijgt van alle kanten wapens cadeau. Al voor de Russische invasie stuurden heel wat westerse landen munitie, antitankwapens en raketsystemen naar het Oost-Europese land, maar voertuigen en vliegtuigen werd nog tegengehouden. Tot nu: Tsjechië en Australië doen rollend materiaal cadeau, en ook de VS werkt aan de levering van extra wapens. Ook de hulp van Rusland mag niet onbesproken blijven.
Op 1 april keurde Duitsland de transfer van zo’n 50 BMP-1 infanteriegevechtsvoertuigen naar Oekraïne goed. De voertuigen werden nog aangekocht door de Duitse Democratische Republiek (DDR, Oost-Duitsland, red.), maar werden nadien aan Zweden verkocht. Die verpatste ze nadien aan Tsjechië, maar aangezien Duitsland de oorspronkelijke eigenaar is, moesten zij de transfer naar Oekraïne mee goedkeuren.
Toen Tsjechië de voertuigen in bezit kreeg, werden ze echter grondig gemoderniseerd. De basis is echter dezelfde als die van de BMP-1’s die het Oekraïense leger nu al gebruikt. Bovenop de transfer van de voertuigen, zullen Tsjechië en Slowakije Oekraïense pantservoertuigen herstellen en voorzien van extra bepantsering.
Echte tanks
Daarnaast wordt achter de schermen ook naarstig gewerkt aan transfers van T-72 tanks naar Oekraïne. Het Oekraïens leger beschikt nu al over de tanks, waardoor de soldaten geen extra training nodig hebben om hiermee te kunnen werken. De eerste stap in het plan om T-72’s te verkopen is vooral in kaart brengen welke NAVO-partners over de tanks beschikt:
- Zoals hierboven al vermeldt, levert Tsjechië 50 BMP-1’s. Het land voorzag Oekraïne echter ook al van een dozijn T-72’s en enkele artilleriestukken. Dat verklaarden insiders van het Tsjechische ministerie van Defensie.
- Bulgarije heeft momenteel 160 T-72’s in dienst, en nog 250 extra in reserve. Deze zijn niet meteen inzetbaar, maar kunnen wel weer klaargemaakt worden om te worden ingezet in gevechten.
- Hongarije bezit 168 T-72’s, waarvan maar 34 in actieve dienst. Die zullen vervangen worden door 56 Leopard-tanks, die al werden besteld bij het Duitse Krauss-Maffei Wegmann.
- De Poolse ABC, de Armoured Cavalry Army, beschikt in totaal over 860 tanks, waaronder 382 T-72’s. Het land kondigde al aan dat het deze tanks zal vervangen door 250 M1 Abrams-tanks.
- Ook andere NAVO-partners, zoals bijvoorbeeld Slowakije, beschikken ook over de tanks, maar kunnen daar moeilijk afstand van doen. Ze hebben zelf een te beperkt wagenpark om er een paar cadeau te doen aan Oekraïne.
Opvallend is dat het de Verenigde Staten zijn die achter het plan zitten: een Pools voorstel, om 28 MiG-29’s aan de VS te verpatsen, die ze vervolgens aan Oekraïne schenkt, werd door de VS lauw ontvangen, en snel onder tafel geschoven. Polen bedacht het snuggere plannetje, waarbij ze zelf geen verantwoordelijkheid moesten afleggen aan Rusland, helemaal eenzijdig. Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie voor Defensie, verwierp het idee, omdat dit serieuze risico’s kan inhouden voor de NAVO. De Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, geeft echter aan dat de VS op zich niet tegen de wapentransfer was.
Buiten de NAVO
De NAVO-lidstaten zijn echter niet de enige die aan de levering van voertuigen werken. Toen de Oekraïense president Volodymyr Zelensky het Australische parlement toesprak, riep hij premier Scott Morrison ook op voertuigen te geven. Op 31 maart ging die daarmee akkoord: Australië zal vier Bushmasters, pantservoertuigen die dienen om soldaten te verplaatsen, met C-17 transportvliegtuigen naar Oekraïne sturen.
Momenteel is de grootste leverancier van legervoertuigen aan Oekraïne echter… Rusland. Het leger laat zo veel oorlogsmateriaal achter, dat het al grappend “de grootste leverancier aan Oekraïne” wordt genoemd. In totaal raakte het Russische leger al 176 tanks, 116 pantservoertuigen, 149 infanteriegevechtsvoertuigen, 45 troepenverplaatsers, 34 artilleriestukken en 23 MLRS (Multiple Launch Rocket System) kwijt aan de Oekraïners.
Dat bericht Oryx, een open source inlichtingenblog die op basis van visuele bevestiging de Oekraïense verovering van materiaal in kaart brengt. Het merendeel van de in beslag genomen voertuigen moeten echter gerepareerd worden alvorens ze terug in de strijd kunnen worden ingezet.
(jvdh)