Key takeaways
- Oekraïne ontkent drones te leveren aan rebellen die in conflict zijn met het Malinese leger en door Rusland gesteunde troepen.
- De verklaring van een Oekraïense functionaris leidde tot repercussies: Mali verbrak de diplomatieke banden met Oekraïne en beschuldigde het land van het schenden van de soevereiniteit.
- De situatie escaleert de spanningen tussen Oekraïne en Rusland en heeft internationale gevolgen voor Afrika.
Deze weerlegging komt na een bericht van de Franse krant Le Monde, die beweerde dat Oekraïense drones steun verleenden aan Toeareg-rebellen die “discrete maar beslissende” hulp ontvingen uit Kiev.
Mali’s junta slaagt er niet in onrust te beteugelen
De junta van Mali, die in 2022 de macht greep en haar langdurige alliantie met Frankrijk verbrak ten gunste van Rusland om een aanhoudende opstand te bestrijden, is er niet in geslaagd om de onrust de kop in te drukken. De junta en haar bondgenoten, waaronder Niger en Burkina Faso, hebben Oekraïne beschuldigd van het steunen van terrorisme in de Sahel-regio na een verklaring van een Oekraïense functionaris eerder dit jaar waaruit steun voor de rebellen bleek.
Oekraïne ontkent beschuldigingen
In reactie hierop gaf het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken maandag een verklaring uit waarin het de beschuldigingen over zijn betrokkenheid bij het leveren van onbemande vliegtuigen (UAV’s) aan de rebellen in Mali krachtig ontkrachtte. Het ministerie verwierp ook beweringen van Malinese en Nigeriaanse functionarissen dat Oekraïne een “terroristische coalitie” bewapende, van inlichtingen voorzag en steunde.
In de verklaring werd opgeroepen een einde te maken aan de verspreiding van valse informatie die het propagandaverhaal van Rusland, de agressorstaat, in stand houdt. Recente gevechten tussen Toeareg separatistische rebellen, strijders gelieerd aan Al Qaeda, en door Rusland gesteunde troepen in het noorden van Mali resulteerden in aanzienlijke slachtoffers, met rapporten die melding maken van ten minste 84 doden onder de door Rusland gesteunde strijders en 47 gedode Malinese soldaten. Dit werd beschouwd als een grote tegenslag voor de huurlingengroep Wagner, nu bekend als Corps Africa.
Verklaring van Oekraïense functionaris wakkert reacties aan
Na deze gebeurtenissen verklaarde Andriy Yusov, een woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, dat de rebellen in Mali de nodige informatie hadden ontvangen om de aanval succesvol uit te voeren. Le Monde meldt dat sinds de verklaring van Yusov de Malinese rebellencommandanten gedwongen zijn om een eerder geheime samenwerking met Kiev te erkennen. Hoewel ze hebben toegegeven dat ze “banden” hebben met Oekraïne, blijven ze vaag over de herkomst van hun drones.
Toenemende spanningen en internationale gevolgen
In augustus verbrak Mali de diplomatieke banden met Oekraïne als reactie op de opmerkingen van Yusov, waarbij een functionaris Oekraïne beschuldigde van het schenden van de soevereiniteit van Mali. De Russische invasie van Oekraïne in 2022 en de daaropvolgende oorlog hebben geleid tot een internationaal isolement voor Moskou. In een poging om dit isolement tegen te gaan, is Rusland actief op zoek naar invloed in Afrika door middel van politieke en veiligheidsallianties, waaronder in Mali.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!