Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken: “Rusland leeft in zijn eigen wereld”

Dmytro Kuleba, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, was na het gesprek met zijn Russische evenknie Sergey Lavrov zeer scherp voor Rusland. “Het land leeft in zijn eigen wereld”, klonk het.

De Oekraïense en Russische minister van Buitenlandse zaken hebben vandaag samengezeten om de oorlogssituatie in Oekraïne te bespreken. Dat topoverleg is weliswaar op niets uitgedraaid. “Ik denk niet dat de Russen een staakt-het-vuren willen”, zei Kuleba na het gesprek. “Wij kunnen de oorlog niet stoppen als de agressor daar niet toe bereid is.”

Twee persconferenties

Dat de spanning tussen de twee politici te snijden was, werd duidelijk na het overleg. De twee ministers weigerden namelijk om samen een persconferentie te geven. Volgens Kuleba leeft Rusland in zijn eigen wereld. Hij had het daarbij over het feit dat het land weigert verantwoordelijkheid te nemen voor de raketaanval op een kinderziekenhuis in Marioepol woensdag. Het Kremlin blijft volhouden dat die aanval gerechtvaardigd was “omdat er Oekraïense militairen in het gebouw zaten.”

In de afzonderlijke persconferentie herhaalde de Russische minister van Buitenlandse zaken die boodschap. “Het ziekenhuis stond onder controle van Oekraïense radicalen. Er waren geen patiënten meer. Westerse media hebben dat verhaal niet vanuit beide kanten bericht”, klonk het. Volgens Oekraïne zouden drie mensen, waaronder een kind, het leven hebben gelaten bij die aanval.

Geen bewijs

Lavrov kon overigens geen bewijs voorleggen waaruit blijkt dat er wel degelijk militairen aanwezig waren in het gebouw. Hij heeft evenmin uitgelegd hoe hij op de hoogte was van de vermeende details over de bewoners van een ziekenhuis in een stad die nog steeds in handen is van Oekraïense troepen.

Lavrov zei ook dat zwangere vrouwen al dagen geleden uit het ziekenhuis waren weggevoerd, ondanks beelden die het tegendeel bewijzen. Zo is op foto’s en videobeelden te zien hoe zwangere vrouwen na de raketaanval uit het ziekenhuis worden gedragen.

“De Russische leiders weigeren de realiteit onder ogen te zien, zelfs als er beeldmateriaal is dat duidelijk maakt welke schade Rusland tot nu toe heeft aangericht. Lavrov keek mij in de ogen en zei dat de foto’s van een zwangere vrouw die van onder het puin wordt gehaald vals zijn”, aldus Kuleba.

Vandaag en morgen zitten de Europese leiders van de 27 EU-lidstaten samen op een informele top in Versailles. Die samenkomst stond al gepland voor de Russische inval in Oekraïne, maar het is zo goed als zeker dat de oorlog in Oost-Europa de gesprekken zal domineren. Ook de eventuele versnelde toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie en de Europese energiebevoorrading zullen ongetwijfeld op tafel liggen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20