Obesitas niet overal in Europa een even groot probleem

In de Europese Unie kent Malta de grootste problemen met obesitas, gevolgd door Letland en Hongarije. Daarentegen kan het fenomeen het minst vaak worden opgetekend in Roemenië, gevolgd door Italië en Nederland.

Dat is de conclusie van een studie van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek. Ook België haalt op het gebied van obesitas in vergelijking met het Europese gemiddelde een relatief gezonde score. In totaal blijkt 15,9 procent van de inwoners van de Europese Unie aan obesitas te lijden. Uit het rapport blijkt dat het probleem met obesitas in Malta oploopt tot 26 procent. Letland staat op de tweede plaats met een score van ruim 21 procent. Ook in Hongarije, Estland en Griekenland worstelt meer dan 20 procent van de bevolking met zware gewichtsproblemen. Daarentegen blijkt in Roemenië slechts 9,4 procent van de inwoners aan obesitas te lijden, gevolgd door Italië (10,7 procent) en Nederland (13,3 procent). België en Zweden delen met een score van 14 procent de vierde plaats. Daarna volgen Cyprus, Oostenrijk, Bulgarije, Denemarken en Frankrijk.

Opleiding

Naarmate de leeftijd van de bevolking oploopt, neemt volgens Eurostat ook het probleem van obesitas toe. In de leeftijdsgroep tussen achttien en vierentwintig jaar wordt slechts 5,7 procent van de bevolking van de Europese Unie met obesitas geconfronteerd, maar in de categorie tussen vijfenzestig en vierenzeventig jaar loopt dat cijfer op tot 22,1 procent. Wanneer de leeftijdsgrens van vijfenzeventig jaar wordt bereikt, valt dat verband weg. Bij laaggeschoolde Europeanen kon een obesitas-niveau van bijna 20 procent worden opgetekend, tegenover slechts 11,5 procent bij de hoogopgeleide bevolking. Tussen mannen en vrouwen is op Europees niveau weinig verschil vast te stellen. Gemiddeld blijkt immers 16,1 procent van de Europese mannen met obesitas geconfronteerd te worden, tegenover 15,7 procent bij de vrouwen. Wel wordt opgemerkt dat obesitas bij vrouwen in België, Denemarken, Estland, Letland, Litouwen, Nederland, Portugal, Roemenië, Slowakije, Zweden en Groot-Brittannië vaker voorkomt dan bij mannen. (mah)