Obama ziet 4 grote bedreigingen voor de nabije toekomst

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama was zaterdag op uitnodiging van de innovatieclub Les Napoléons te gast in Parijs. Volgens Le Canard Enchainé zou dit b-to-b-netwerk ruim 400.000 dollar hebben neergeteld om Obama op zijn conferentie te krijgen.

Obama toonde zich kritisch over zijn opvolger zonder diens naam één keer uit te spreken. “Ik moet toegeven dat de VS op dit moment een tijdelijk gebrek aan leiderschap hebben [inzake de klimaatwijziging”]. De voormalige wereldleider had veel lof voor het Europees project dat na de Tweede Wereldoorlog in Europa werd gerealiseerd. Tegelijkertijd waarschuwde hij voor een overdreven inmenging in het leven van zijn burgers.

“De EU moet erkennen dat het micro-management van alle aspecten van het leven van mensen in Europa, mensen frustreert. Mensen moeten kunnen voelen dat ze op lokaal niveau zelf zaken kunnen beslissen.”

4 grote bedreigingen voor de toekomst

Op de vraag wat de grote problemen zijn waarmee de wereld op korte termijn wordt geconfronteerd, antwoordde de eerste zwarte president van de VS dat hij vier bedreigingen ziet.

  1. De toenemende ongelijkheid in de wereld.
  2. Het ontbreken van internationale samenwerking om grote bedreigingen als de klimaatwijziging en het terrorisme aan te pakken.
  3. De opkomst van schurken- en anarchistische staten (denk IS en Noord-Korea; Obama noemde ze niet).
  4. De bedreiging van onze democratie door het ideologische isolement, als gevolg van de macht van de sociale netwerken (Obama zou Facebook ook bij naam noemen) en hun technologie.

Vooral het laatste punt is interessant. Want de algoritmes die deze netwerken beheren schotelen ons enkel nog de zaken voor die bevestigen wat we graag denken en willen. We worden dus nog amper geconfronteerd met tegengestelde meningen of met feiten. Met andere woorden: we raken steeds meer verstrikt in een web van nieuws en ‘fake news’. Dat wordt gevormd door onze ideologische echo-kamer op internet, die onze mening bevestigt en ondersteunt.

Dat wordt stilaan een mega-probleem. Uit een recente studie in meer dan 26 landen, waaronder België, blijkt dat meer dan de helft van de bevolking zijn nieuws op sociale netwerken haalt. Voor jongeren tussen de 18 en 24 zijn die netwerken zelfs het prioritaire informatiekanaal.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20