Het Zweedse parlement heeft dinsdag een nieuwe energiedoelstelling aangenomen voor de komende decennia. De belangrijkste verandering: in plaats van in te zetten op “100 procent hernieuwbaar”, heeft het land besloten om “100 procent fossielvrije” elektriciteit te genereren tegen 2045. Dat zet de deur op een kier voor nieuwe kerncentrales.
In het nieuws: In een land dat meer dan 40 jaar geleden besloot om een kernuitstap uit te voeren, die uiteindelijk niet gerealiseerd werd, zou binnenkort wel eens een nucleaire renaissance kunnen plaatsvinden.
- Zweden is van plan om tegen 2045 een volledig emissievrije energiemix te implementeren. Maar dat is niet evident, aangezien de regering verwacht dat de vraag naar elektriciteit tegen 2040 zal verdubbelen naar 300 terawattuur (TWh).
- Om dat te verwezenlijken zal kernenergie in Zweden wellicht een grotere rol moeten spelen, zei Elisabeth Svantesson, de Zweedse minister van Financiën, in het parlement, volgens berichtgeving van Euractiv. “We hebben meer schone energie en een stabiel energiesysteem nodig”, zei ze.
- De Zweedse energiemaatschappij Vattenfall wil minstens twee kleine modulaire reactoren (SMR’s) bouwen in het land. Ook wil het bedrijf de levensduur van de bestaande reactoren verlengen.
- Momenteel haalt Zweden al zo’n 30 procent van zijn elektriciteit uit kernenergie. Het land heeft drie operationele kerncentrales, met in totaal zes reactoren. Het voorbije decennium werden in het land vier reactoren gesloten.
De kernuitstap die er geen was
- Zweden besloot in 1980 om tegen 2010 de kernvloot af te bouwen, nadat het jaar ervoor in de Amerikaanse staat Pennsylvania een gedeeltelijke meltdown plaatsvond in de kerncentrale Three Mile Island.
- Een jaar voor de deadline kondigde de regering van het land echter aan dat bestaande reactoren uiteindelijk vervangen mogen worden door nieuwe, wat de facto het einde van de Zweedse kernuitstap betekende.
- In 2016 werd door de Zweedse regering besloten om de belastingdruk op uitbaters van kerncentrales te verlagen, alsook om de bouw van nieuwe reactoren goed te keuren. Toch gebeurde er weinig, omdat de bouw van nieuwe reactoren als te duur werd beschouwd.
- De nieuwe centrumrechtse regering van het land wil daar nu verandering in brengen, door het makkelijker te maken voor bedrijven die kerncentrales willen bouwen om geld te lenen.
(ns)