NSO Group, maker van beruchte Pegasus-spyware, spendeerde honderduizenden dollars om van de Amerikaanse zwarte lijst af te komen

Het Israëlische bedrijf NSO Group, de maker van de beruchte spionagesoftware Pegasus, zou volgens onderzoekers een grootscheepse lobbycampagne voeren om zichzelf van de Amerikaanse zwarte lijst te krijgen. 

Volgens een nieuw rapport van het journalistieke platform ProPublica zou de NSO Group het afgelopen jaar honderdduizenden dollars hebben geïnvesteerd in betalingen aan lobbyisten, bedrijven en advocatenkantoren. Die zouden vervolgens namens de Israëlische onderneming leden van de Amerikaanse Senaat, verschillende mediakanalen en denktanks in de VS hebben benaderd.

Volgens de nieuwssite Axios zouden ook leden van de Israëlische regering namens het bedrijf bij de VS lobbyen. 

Het Israëlische NSO werd in november 2021 op een zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Handel geplaatst, na een reeks schandelen en beschuldigingen. De spionagesoftware van het bedrijf zou namelijk over de hele wereld worden gebruikt om activisten, journalisten en politici te bespioneren en surveilleren. Bekende slachtoffers waren onder andere de Franse president Emmanuel Macron, de Spaanse premier Pedro Sánchez en Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad.

Bedrijven op de Amerikaanse zwarte lijst mogen nog wel zaken doen in de VS. Echter worden ze onderworpen aan strenge controles, vergunningen en andere handelsbeperkingen, waardoor het moeilijker is om zaken te doen in het land. 

In de afgelopen maanden kreeg het Israëlische bedrijf te maken met rechtszaken, een gekelderde verkoop, onbetaalde schulden, tegenwerking van de media en binnenlandse schandalen.

Militaire aannemer wou spionagesoftware kopen

Zondag meldde de New York Times dat de Amerikaanse militaire aannemer L3Harris overwoog de spionagetechnologie te kopen, met steun van de Amerikaanse inlichtingendienst, ondanks het feit dat de software nog steeds op de zwarte lijst staat. Leidinggevenden van het bedrijf zijn de afgelopen maanden talloze malen in stilte naar Israël afgereisd om tot een overeenkomst te komen.

De besprekingen werden echter gestopt toen het nieuws over de mogelijke verkoop van de software uitlekte. Als reactie zegden functionarissen van het Witte Huis verontwaardigd te zijn over de onderhandelingen en benadrukten dat elke poging van Amerikaanse defensiebedrijven om een onderneming te kopen die op de zwarte lijst staat, op ernstig verzet zou stuiten.

Pegasus, het kroonjuweel van de NSO Group, is een verfijnde en krachtige spyware die de gebruiker de volledige toegang geeft tot de telefoon van een doelwit. Eenmaal binnen heeft de gebruiker toegang tot alle berichten, e-mails, telefoonnummers en foto’s.

Als reactie op de veelbesproken spionagesoftware kondigde Apple vorige week een speciale “Lockdown Mode” voor zijn toestellen aan. Die moet journalisten, activisten en politici tegen geavanceerde hacksaanvallen beschermen.

(mah)

Meer