Normalisering van antisemitisme opnieuw op niveau van Tweede Wereldoorlog

De normalisering van antisemitisme in Europa bereikt een niveau dat sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer is gezien. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van de universiteit van Tel Aviv, die traditiegetrouw wordt gepubliceerd aan de vooravond van de herdenking van de Holocaust.

De “giftige driehoek”

Het rapport legt “een giftige driehoek” bloot die wordt gevormd door de opkomst van extreem-rechts, de radicale islam en een verhit anti-zionistisch discours in linkse kringen, aldus het rapport.

Hoewel het aantal gewelddadige incidenten waarbij joden worden geviseerd in 2017 met 9% is gedaald in vergelijking met een jaar eerder, worden ze wel brutaler. Opmerkelijk is de toename van intimiderende acties in scholen (joodse kinderen verhuizen naar katholieke scholen), op sociale media en van vandalisme.

De daling in geweld mag volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan de toegenomen beveiligingsmaatregelen binnen de joodse gemeenschappen. Dat is niet noodzakelijk goed nieuws, want het betekent dat de maatregelen noodzakelijk zijn. Verder zijn vele joden steeds discreter over hun joods zijn om problemen te vermijden en wordt een groot aantal incidenten daarenboven nog steeds niet gerapporteerd, schrijven de auteurs.

Ondanks de algemene daling stijgt het aantal incidenten in verschillende landen. In de VS noteerde de Anti-Defamation League zelfs een toename van 57%. Ook in Frankrijk en Duitsland – waar de snelst groeiende joodse gemeenschap leeft – is de stijging onrustwekkend.

België, de uitzondering op de regel

In ons land valt dan weer goed nieuws te rapen, want het aantal incidenten daalder er vorig jaar tot 34, bijna half zo veel als het gemiddelde van de voorbije 12 jaar, namelijk 66. Volgens de auteurs wordt wel een link zichtbaar tussen gebeurtenissen in Frankrijk en kort daaropvolgende incidenten in ons land.

“De daling is het gevolg van de vastberaden houding van de Belgische regering in haar strijd tegen antisemitisme, haar nultolerantie voor geweld en de toegenomen beveiliging van joodse sites door het leger en de politie”, aldus het rapport.

Volgens Moshe Kantor, de voorzitter van het Europees-Joodse Congres, is er sprake van “een open, onbeschaamde en expliciete haat tegenover joden” en een retour van bekende anti-semitische karikaturen.

“De jood als profiteur, de jood als moordenaar, de jood als bankier. Het lijkt wel alsof we 100 jaar terug in de tijd worden gekatapulteerd.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20