De snel stijgende prijs voor aardgas doet de hoop op een afzwakking van de inflatie wegsmelten. Er breken cruciale dagen aan, want in de komende twee weken moet duidelijk worden wat Rusland van plan is met de gastoevoer via de cruciale pijplijn Nord Stream.
Een maand geleden leek de hemel nog op te klaren. De Nederlandse TTF-Future, de referentieprijs voor aardgas in Europa, schommelde begin juni rond 85 dollar per megawattuur, wat onder het niveau was van 23 februari, de dag voor de Russische inval in Oekraïne (88,9 euro). Dat deed de verwachting groeien dat het ergste wat betreft de verstikkende energie-inflatie misschien achter de rug was.
Maar daarna volgde een harde reality-check: de Nederlandse gasprijzen zaten de voorbije weken weer fors in de lift en zijn inmiddels gestegen tot circa 170 euro, dus dubbel zoveel als een maand eerder en bijna acht keer zoveel als een jaar geleden.
De schrik voor een verminderde toevoer vanuit Rusland zit er weer diep in en elke bijkomende schok leidt tot nog grotere nervositeit. Zo leidde het begin van een staking in de Noorse gassector gisteren tot snel stijgende prijzen op de markt voor snelle leveringen.
Nord Stream
Rusland schroefde de voorbije weken de gastoevoer naar Duitsland via het pijpleidingssysteem Nord Stream flink terug. De Duitse energietoezichthouder Bundesnetzagentur heeft er geen goed oog in en houdt er rekening mee dat de gaskraan volledig dichtgedraaid wordt. Nord Stream wordt gecontroleerd door energiebedrijf Gazprom, dat op zijn beurt in handen is van het Kremlin. Ook voor de oorlog in Oekraïne gebruikte autocraat Vladimir Poetin de gasleiding al als geopolitiek wapen om de EU onder druk te zetten.
Er komen spannende dagen aan: tussen 11 en 21 juli gaat het pijpleidingssysteem dicht voor routinecontroles, zo kondigde de gelijknamige beheerder aan. Nord Stream AG spreekt van een “tijdelijke stopzetting”, maar in Duitsland wordt gevreesd dat de werken het perfecte alibi zijn om de pijplijnen voor langere tijd stil te leggen. Mocht die vrees bewaarheid worden, dan gaan de gasprijzen verder de hoogte in en kunnen de gasvoorraden voor de winter niet meer bijgevuld worden.
Het historisch prijsrecord is wel nog even uit zicht. Twee weken na de Russische inval piekte de Nederlandse gasprijs op ruim 210 euro per megawattuur.
(fjc)