Race om zeldzame aardmetalen voor energietransitie: Noorwegen ontdekt schat voor zijn kust

Noorwegen heeft de balans opgemaakt van de schatten in zijn zeebodem. Op verschillende plaatsen op een diepte van 3.000 meter zijn miljoenen tonnen koper, lithium en kobalt te vinden. Materialen die de wereld nodig heeft voor de energietransitie, maar die wellicht moeilijk te winnen zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Europa is grotendeels afhankelijk van China voor de levering van grondstoffen die nodig zijn voor de energietransitie, zoals zeldzame aardmetalen. Het blok van 27 landen wil deze afhankelijkheid doorbreken; Europese landen waar deze hulpbronnen worden gevonden, bezitten binnenkort dus een nieuwe economische troef.

In het nieuws: een rapport van het Noorse Oliedirectoraat, onderdeel van het ministerie van Energie, over de metaalreserves die zijn gevonden in de zeebodem voor de kust van het land.

  • De Noren schatten dat er 38 miljoen ton koper (bijna het dubbele van de wereldproductie van 21 miljoen ton in 2022) en 45 miljoen ton zink te vinden zijn in polymetallische sulfiden op een diepte van 3.000 meter.
    • De sulfiden, of "black smokers", worden gevonden langs de mid-oceanische rug, waar magma uit
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer