Over twee jaar sluit Noorwegen zijn laatste steenkoolmijn op de archipel Spitsbergen in het Noordpoolgebied. Dat heeft het Noorse staatsbedrijf Store Norske Spitsbergen Kullkompani (SNSK), exploitant van de steenkoolmijn, gezegd. Met de aankondiging komt een einde aan honderdtwintig jaar ontginning van steenkool op Spitsbergen.
Door de sluiting van de mijn zullen een tachtigtal arbeidsplaatsen verdwijnen.
Krachtcentrale
Store Norske Spitsbergen Kullkompani (SNSK) heeft de voorbije twee decennia al zijn belangrijkste mijnen in de regio gesloten. Beslist werd echter om de kleinere Mine 7 open te houden, vooral om de bevoorrading van een lokale elektriciteitscentrale te garanderen. Een beperkt gedeelte van de productie werd nog geëxporteerd.
“De eilanden in het Noordpoolgebied kennen een snellere opwarming dan nagenoeg alle andere locaties op de aarde”, benadrukt het persbureau Reuters. “Deze vaststelling bewijst de grote risico’s die de klimaatverandering voor kwetsbare ecosystemen inhoudt.”
Noorwegen wil zijn totale emissie-volumes verminderen, hoewel het land tevens een grote producent van olie en gas blijft.
“De elektriciteitscentrale van Spitsbergen zal de volgende twee jaar geleidelijk op diesel overschakelen, in afwachting dat een permanente elektriciteitsvoorziening uit hernieuwbare energiebronnen kan worden gegarandeerd”, betoogt Morten Dyrstad, topman van Store Norske Spitsbergen.
“Door deze beslissing wordt de noodzaak van een lokale steenkoolvoorziening teniet gedaan. Nu het contract voor de leveringen aan de energiecentrale is beëindigd, is er geen reden meer om de mijn nog langer te exploiteren.”
Export
Mine 7 produceert momenteel ongeveer 90.000 ton steenkool per jaar. Dat volume zal voorlopig echter wel tot 125.000 ton worden opgevoerd. De exploitant wil van de hoge prijzen op de wereldwijde markt immers profiteren om de export gedurende de twee resterende jaar te stimuleren.
“Deze volumes blijven echter heel beperkt in vergelijking met de historische activiteit van het bedrijf, dat ooit enkele miljoenen tonnen steenkool per jaar produceerde”, voert Reuters aan. “De lokale economie is nu vooral gericht op toerisme en wetenschappelijk onderzoek.”
Spitsbergen, gelegen op ongeveer 700 kilometer ten noorden van het Europese vasteland, wordt bestuurd door een verdrag dat ruim honderd jaar geleden werd gesloten en dat aan Noorwegen soevereiniteit geeft over het gebied, maar ook aan de andere ondertekenaars de kans biedt om ter plaatste economische activiteiten te ontwikkelen en natuurlijke hulpbronnen te exploiteren.
Rusland exploiteert op Spitsbergen in zijn nederzetting Barentsburg eveneens een steenkoolmijn die een lokale elektriciteitscentrale moet bevoorraden.