Noorwegen reactiveert bunkers uit de Koude Oorlog bij Russische dreiging

Noorwegen reactiveert bunkers uit de Koude Oorlog bij Russische dreiging
Pixabay

Key takeaways

  • Rusland heeft ongeveer 50 bases uit de Koude Oorlog gereactiveerd in het Noordpoolgebied, terwijl Noorwegen en andere landen hun eigen ondergrondse veiligheidsinfrastructuur nieuw leven inblazen.
  • Heractiveren van oude bunkers gaat gepaard met uitdagingen zoals hoge kosten, aangetaste beveiliging en kwetsbaarheid voor gerichte aanvallen door satellietbeelden.
  • Het VK onderhoudt nog steeds operationele militaire faciliteiten en communicatienetwerken die gebouwd zijn in of gebruik maken van infrastructuur uit de Koude Oorlog.

De heropleving van de Koude Oorlog in Noorwegen

Aan de basis van de beslissing van Noorwegen ligt de groeiende bezorgdheid over de assertieve acties van Rusland in de afgelopen jaren. Hoewel dit geen directe reactie was op de invasie van Oekraïne in 2022, begon de trend al eerder met de toegenomen investeringen van Rusland in zijn Noordelijke Vloot, de hervatting van militaire oefeningen in het Noordpoolgebied en de interesse in de exploitatie van Arctische hulpbronnen, meldt BBC.

Andreas Østhagen, een senior onderzoeker aan het Fridtjof Nansen Institute, benadrukt dat “het Rusland van Poetin niet de Sovjet-Unie is,” maar wel vergelijkbare veiligheidsuitdagingen voor Noorwegen met zich meebrengt. De vraag blijft: hoe Rusland af te schrikken en effectief terug te vechten als er oorlog uitbreekt?

De terugkeer van ondergrondse oorlogsvoering

Noorwegen is niet alleen in deze heropleving. Rusland heeft ongeveer 50 bases uit de Koude Oorlog gereactiveerd in het Noordpoolgebied, terwijl Zweden is teruggekeerd naar zijn ondergrondse marinebasis op het eiland Muskö. Andere landen bouwen geheel nieuwe ondergrondse structuren, wat een wereldwijde verschuiving naar ondergrondse veiligheid weerspiegelt. De enorme onderzeebootbasis van China op het eiland Hainan en de ondergrondse marinebasis van Iran in de Perzische Golf zijn voorbeelden van deze trend.

De voor- en nadelen van ondergrondse basissen

Experts erkennen de psychologische kracht van nucleaire bunkers, die beelden oproepen van commandocentra uit de Koude Oorlog en Dr. Strangelove-scenario’s. Hoewel bunker-busters een bedreiging vormen, kunnen strategisch ontworpen ondergrondse faciliteiten met versterkte explosiedeuren aanzienlijke bescherming bieden tegen luchtaanvallen.

Het reactiveren van oude bunkers brengt echter uitdagingen met zich mee:

  • Kosten: Het opnieuw installeren van apparatuur en communicatie-infrastructuur op verlaten locaties kan onbetaalbaar zijn.
  • Veiligheid: Gedeactiveerde bases kunnen een gecompromitteerde beveiliging hebben als gevolg van activiteiten van buitenlandse inlichtingendiensten.
  • Kwetsbaarheid: Satellietbeelden kunnen gemakkelijk ventilatieschachten en toegangspunten identificeren, waardoor deze faciliteiten vatbaarder zijn voor gerichte aanvallen.

De aanpak van het Verenigd Koninkrijk

Hoewel het VK veel bunkers uit de Koude Oorlog buiten gebruik heeft gesteld, zijn sommige nog steeds operationeel, zoals de RAF Air Command-bunker in Buckinghamshire en het Northwood Headquarters. Daarnaast is MOD Corsham, een geheime locatie voor militaire communicatie, gevestigd in een uitgebreid netwerk van tunnels dat ooit dienst deed als hoofdkwartier van de Britse regering tijdens nucleaire oorlogsvoering.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00