Tegen alle klimaatlogica in heeft Equinor (het vroegere Statoil) een nieuw olieveld aangeboord in de Noordzee. Het Johan Sverdrup-veld is volgens het Noorse staatsoliebedrijf ‘de grootste olie-ontdekking op de Noorse continentale plaat sinds de jaren tachtig’.
Op de Noorse openbare omroep vierde Anders Opedal, vicedirecteur bij Equinor, afgelopen weekend uitgebreid dat de eerste vaten opgepompt werden. Terwijl hij pizza en frisdrank bovenhaalde juichten zijn werknemers op de achtergrond. ‘Dit is een grootse dag voor zowel Equinor als voor Noorwegen’, declameerde Opedal.
Indrukwekkende cijfers
De olie vloeit bijna twee maanden vroeger dan voorzien. Slechts twee uur nadat de boortorens werden ingewijd was er al voor 10 miljoen Noorse kroon aan aardolie opgepompt. Reden tot feesten, dachten ze bij Equinor. Milieuorganisaties en het Noorse parlement denken daar anders over.
De cijfers van het Sverdrup zijn indrukwekkend. Het is het op twee na grootste olieveld op de Noorse continentale plaat. Geschat wordt dat er zo’n 2,7 miljard vaten ruwe aardolie in de grond zitten. Als het op volle capaciteit draait zal het project 660.000 vaten per dag produceren. Ter vergelijking: In 2016 importeerde België 640.000 vaten per dag. De offshore boorplatformen zijn verbonden met het Noorse elektriciteitsnet door een onderzeese kabel van meer dan 200 kilometer.
‘Ernstige greenwashing’
Via een uitgebreide mediacampagne benadrukt Equinor hoe het Sverdrup-veld bijdraagt tot olieproductie met lage emissie. Volgens het staatsbedrijf is Noorse olie ‘schoner’ dan die van andere landen. De exploitatie van het nieuwe veld zou niet tegenstrijdig met het halen van de klimaatdoelstellingen van Parijs, onder meer omdat de boorplatformen niet worden aangedreven met dieselgeneratoren.
Greenpeace beschuldigt Equinor daarop van ‘ernstige greenwashing’. De beweging beweert dat het bedrijf het publiek misleidt door te stellen dat de olieproductie klimaatvriendelijk gebeurt. Naturvernforbund, de grootste Noorse milieuorganisatie, heeft berekend dat het Sverdrup-veld nog steeds 1,3 miljard ton CO2 zal uitstoten gedurende de verwachte looptijd van het project. Die loopt tot 2078, lang nadat Noorwegen emissievrij zou moeten zijn.