Noorwegen maakte woekerwinsten op energie. Een deel van dat geld vloeit nu terug naar Oekraïne

Noorwegen is van plan om de komende vijf jaar Oekraïne te steunen met 7,3 miljard dollar. Tot nu toe doneerde het land al 1,29 miljard dollar.

Waarom is dit belangrijk?

Oekraïne blijft zich aan de grens van Europa verzetten tegen agressor Rusland. Ondertussen schoten de energieprijzen tot ongeziene hoogtes, wat een zware druk legde op de Europese bevolking. Europa blijft Oekraïne ondersteunen en alle hulp is welkom – ook die van Noorwegen.

In het nieuws: De exuberant hoge prijzen voor gas en olie in 2022 zorgden vorig jaar voor ongeziene hoge inkomsten voor Noorwegen – Europa’s tweede grootste olieproducent. Een deel daarvan zal terug naar Oekraïne vloeien.

  • Vanuit andere Europese landen, en ook binnenlandse oppositie, kwam daarop veel kritiek. De Noorse regering presenteerde zich niet als een betrouwbare, solidaire partner en profiteerde indirect van de oorlog in Oekraïne – een van de oorzaken van de hoogoplopende energieprijzen. Noorwegen werd in 2022 de belangrijkste gasleverancier voor Europa doordat de EU zich afkeerde van Rusland.
  • Vorig najaar kondigde Noorwegen aan dat het een meerjarig plan voor steun aan Oekraïne zou uitwerken. Meer informatie werd toen niet meegegeven.
  • Persagentschap Reuters berichtte dat de Noorse regering 7,3 miljard dollar vrijmaakt voor Oekraïne. In 2022 zou het Scandinavische land ongeveer 89,5 miljard dollar aan inkomsten uit olie en gas hebben verworven. Het meeste van die inkomsten vloeien naar een pensioenfonds.
  • Oekraïens president Volodymyr Zelensky noemde het steunpakket “ongeëvenaard”. De Noorse premier Jonas Gahr Støre zei dat dit het grootste hulpprogramma ooit is dat Noorwegen opzette.
  • Het geld zou opgedeeld worden tussen zowel humanitaire hulp via ervaren organisaties en militaire hulp via de Amerikaanse en Europese bondgenoten. Zo hoopt Noorwegen dat het 5-jarige steunpakket corruptie en misbruik kan ontlopen. Daarnaast doneert het land ook nog 5 miljard Noorse kronen (482,2 miljoen dollar) aan arme landen die lijden onder stijgende voedselprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
Meer