Key takeaways
- De Noorse overheid verwerft een meerderheidsbelang in drie belangrijke joint ventures: Gassled, Nyhamna en Polarled voor 1,56 miljard euro.
- Er zijn overeenkomsten gesloten met zeven bedrijven om hun belangen in de joint ventures te verkopen, maar twee eigenaren hebben het aanbod afgewezen.
- De overheid streeft naar volledige eigendom van zowel Nyhamna JV als Polarled JV om lage tarieven, voldoende capaciteit en een betrouwbare werking van de gasinfrastructuur te garanderen.
De Noorse regering heeft een belangrijke stap gezet om controle te krijgen over het aardgasexportnetwerk van het land. Deze acquisitie, met een waarde van 1,56 miljard euro (18,1 miljard Noorse kronen), omvat de aankoop van meerderheidsbelangen van privébedrijven in drie belangrijke joint ventures: Gassled, Nyhamna en Polarled. De regering kondigde haar intentie aan om het netwerk in 2023 volledig in eigendom te hebben, onder verwijzing naar het nationale belang ervan.
Er zijn overeenkomsten gesloten met zeven bedrijven – Equinor, Shell, CapeOmega, Hav Energy, Silex Gas Norway, Orlen en ConocoPhillips – om hun belangen in deze joint ventures over te nemen. Niet alle eigenaren hebben echter ingestemd met de verkoop. North Sea Gas Infrastructure AS en M Vest Energy AS hebben het bod van de regering op hun respectieve belangen in Nyhamna en Polarled afgewezen.
De belangrijkste spelers en belanghebbenden
Desondanks is de Noorse regering van plan om de volledige eigendom van zowel Nyhamna JV als Polarled JV te verwerven via toekomstige overeenkomsten of wanneer de bestaande licentieperiodes aflopen. De achterliggende gedachte van deze overname is het garanderen van lage tarieven, voldoende capaciteit en een betrouwbare werking van de gasinfrastructuur. Dit zal volgens het ministerie van Energie het beheer van de bronnen optimaliseren en de waardecreatie uit de Noorse aardoliereserves op het continentaal plat maximaliseren.
Context en motivatie
Deze stap komt op een moment dat Noorwegen zich heeft opgeworpen als Europa’s belangrijkste aardgasleverancier na de onderbreking van de Russische leveringen na de invasie van Oekraïne.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!