Een land met 5 miljoen inwoners bezit 2% van alle Europese aandelen

Twee decennia nadat de Noorse regering een eerste betaling deed aan zijn staatsfonds ‘Pension Fund Global’, is het uitgegroeid tot het grootste staatsfonds ter wereld.

Een staatsfonds (Sovereign Wealth Fund of SWF) investeert meestal in buitenlandse activa maar zonder daar controle over te verwerven. Het doel is het realiseren van winsten op lange termijn.

Het Noorse staatsfonds wordt gespijsd met de inkomsten uit de verkoop van de petroleum die Noorwegen exploiteert in de Noordzee. Het beheert een portefeuille van 882 miljard dollar, omgerekend 169.000 euro per inwoner.

Daarmee is het ‘Pension Fund Global’ groter dan het Abu Dhabi-fonds (773 miljard dollar), een Chinees fonds (746 miljard dollar) en het Saoedische fonds SAMA (632 miljard dollar).

De hallucinante cijfers van het Noorse staatsfonds ‘Pension Fund Global’

Het Noorse staatsfonds is dankzij de jarenlange hausse van de petroleumprijzen een onwaarschijnlijk succes geworden. De cijfers zijn dan ook hallucinant:

  • Nu de inkomsten uit de verkoop van olie dalen – zowat 46% van de Noorse olie- en gas reserves zijn opgebruikt – begint het relatieve belang van het fonds toe te nemen. De jaarlijkse inkomsten die het fonds genereert overtreffen regelmatig de inkomsten uit olie.
  • Het “Pension Fund Global” is 882 miljard dollar waard, dat is twee keer het Noorse bruto binnenlands product (bbp).
  • Het fonds is eigenaar van meer dan 2% van alle op Europese beurzen genoteerde aandelen en van meer dan 1% van de globale aandelen.
  • Naast aandelen in Alphabet, Apple, Microsoft en Nestlé, beheert het fonds nog eens aandelen van zo’n 9.000 bedrijven in 78 landen.

Ethische code

Deze investeringen worden begeleid door een ethische code die strikt wordt opgevolgd door het Noorse parlement. Het fonds mag niet investeren in ondernemingen die worden gelinkt aan mensenrechtenschendingen, wapenhandel of milieuvervuiling. Vorig jaar heeft het daarom z’n investeringen in 73 ondernemingen verkocht, onder andere die in het Zuid-Koreaanse Daewoo. Die onderneming werd ervan beschuldigd tropisch woud te kappen in Indonesië en Maleisië om palmolie te produceren. Het Noorse fonds heeft al gezegd te zullen deelnemen aan de class-action rechtszaak tegen Volkswagen inzake het bedrog met de uitstoot van diesel. 1% van de portefeuille is geïnvesteerd in groene bedrijven. Het beheer van het fonds valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van financiën maar de regering heeft niet de gewoonte tussen te komen in de beslissingen.