Key takeaways
- De Noordzee kan tegen 2050 ongeveer zeven miljard vaten olie en gas produceren, waarmee aan de helft van de verwachte vraag van het land kan worden voldaan.
- Het maximaliseren van de binnenlandse productie is cruciaal voor de energiezekerheid, economische voordelen en milieuoverwegingen.
- Het gebruik van binnenlandse bronnen zou de energiezekerheid versterken, inkomsten genereren en bijdragen aan een duurzaam milieu.
De Noordzee biedt volgens industrie-experts aanzienlijke mogelijkheden om te voorzien in de toekomstige energiebehoeften van het VK. Offshore Energies UK (OEUK) verwacht dat de regio tegen 2050 ongeveer zeven miljard vaten olie en gas kan produceren, wat zou bijdragen aan de helft van de verwachte energievraag van het land. David Whitehouse, Chief Executive van OEUK, geeft aan dat deze schatting afhankelijk is van het goedkeuren van nieuwe projecten.
Perspectieven voor de industrie
Whitehouse erkent dat de regering zich verplicht heeft om tegen 2050 een netto-nul-uitstoot te hebben en dat zij momenteel geen vergunningen voor nieuwe olie- en gasexploratie wil afgeven, maar stelt dat het maximaliseren van de binnenlandse productie cruciaal is voor de energiezekerheid, economische voordelen en milieuoverwegingen. Hij zegt dat binnenlands geproduceerd gas een aanzienlijk lagere koolstofvoetafdruk heeft in vergelijking met geïmporteerd vloeibaar aardgas.
Vooruitzichten voor het bedrijfsleven
Het Business Outlook-rapport van OEUK onderstreept de aanzienlijke resterende mogelijkheden op het Britse continentale plat (UKCS), waarbij geschat wordt dat er vier miljard vaten olie-equivalent (BOE) direct beschikbaar zijn voor ontwikkeling, met nog eens twee tot drie miljard BOE die na verloop van tijd mogelijk toegankelijk worden. Het rapport benadrukt dat het gebruik van binnenlandse bronnen de energiezekerheid zou versterken, inkomsten voor de schatkist zou genereren en zou bijdragen aan een duurzaam milieu.
Overheidsbeleid
Het Departement voor Energiezekerheid en Netto Nul erkent het blijvende belang van olie- en gasproductie in de komende decennia, en verwacht dat de meeste toekomstige productie afkomstig zal zijn van bestaande velden of velden die momenteel in ontwikkeling zijn. Het departement handhaaft zijn standpunt tegen het uitgeven van nieuwe exploratievergunningen, met verwijzing naar de beperkte impact van recente vergunningen op de totale productie. In plaats daarvan pleit het voor een snelle overgang naar schone energie tegen 2030 om de risico’s van fluctuerende prijzen voor fossiele brandstoffen te beperken.
Alternatieve benaderingen
Ondanks de toezegging van de regering om nieuwe olie- en gasexploratie uit te faseren, heeft zij flexibiliteit getoond in het vinden van alternatieve wegen om de binnenlandse productie op peil te houden. Recente rapporten geven aan dat de regering de mogelijkheid onderzoekt om tiebacks naar bestaande velden toe te staan, waardoor toegang tot nieuwe bronnen mogelijk wordt naast de bronnen die momenteel in bedrijf zijn. Deze aanpak is erop gericht om een evenwicht te vinden tussen de behoefte aan energiezekerheid en het overkoepelende doel van het VK om netto-nul emissies te bereiken.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!