Key takeaways
- Noord-Korea testte strategische kruisraketten in de Gele Zee onder het toeziend oog van leider Kim Jong-un. De test werd gepresenteerd als een demonstratie van “tegenaanvalvermogen”.
- De raketten legden ruim 1.587 kilometer af en troffen hun doelwit nauwkeurig. Beelden tonen hoe een raket een bouwwerk vernietigt.
- Analisten vermoeden dat de test bedoeld was om de nucleaire operationele paraatheid te toetsen. Ondertussen verslechteren de spanningen tussen Pyongyang en Seoel verder.
Kim Jong-un woonde woensdag een testlancering van strategische kruisraketten bij in de Gele Zee. Volgens het Noord-Koreaanse staatsmedium KCNA vlogen de raketten 130 minuten en legden ze een afstand van meer dan 1.587 kilometer af voordat ze hun doel troffen.
De oefening werd door Noord-Korea omschreven als een demonstratie van zijn “tegenaanvalvermogen”. Kim benadrukte de rol van de nucleaire strijdkrachten bij het verdedigen van de nationale soevereiniteit. De “krachtige slagkracht” van het land zou dienen als het ultieme afschrikmiddel, aldus de leider. KCNA publiceerde beelden van de test, waarop Kim te zien is met functionarissen terwijl hij de lancering observeert. Een van de foto’s toont hoe een raket een bouwwerk vernietigt dat vervolgens in vlammen opgaat.
Reacties uit de regio
Pyongyang beschuldigde externe krachten ervan de regionale stabiliteit te ondermijnen en de spanningen op te voeren. KCNA gaf geen exacte locatie van de test, maar het gespecialiseerde platform NK News suggereert dat de lancering nabij Nampho plaatsvond, ongeveer 130 kilometer van de grens met Zuid-Korea.
Het Zuid-Koreaanse leger bevestigde dat het de lancering van meerdere kruisraketten op woensdag had waargenomen en gemonitord. De militaire leiding van Seoel benadrukte dat het waakzaam blijft en klaarstaat om “overweldigend te reageren op elke provocatie”.
Escalatie van de spanningen
Analisten zien de test als een mogelijke voorbereiding op de inzet van nucleaire wapens. Sommigen speculeren dat Noord-Korea de frequentie en intensiteit van zijn provocaties in de toekomst zal opvoeren. De relaties tussen Noord- en Zuid-Korea zijn al jaren op een dieptepunt. Pyongyang voerde vorig jaar meerdere tests met ballistische raketten uit, wat in strijd is met VN-sancties.
De spanningen dreigen verder te escaleren door de geplande gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de VS, bekend als ‘Freedom Shield’. Die starten volgende maand. Noord-Korea ziet deze oefeningen als een voorbereiding op een invasie en reageert vaak met rakettests. Technisch gezien zijn de twee Korea’s nog steeds in oorlog, aangezien de Koreaanse Oorlog (1950-1953) eindigde met een wapenstilstand en niet met een vredesverdrag.
Breder geopolitiek belang
De recente test volgt op een soortgelijke lancering in januari. Toen beweerde Noord-Korea dat het strategisch geleide kruisraketten had afgevuurd, een primeur sinds het presidentschap van Donald Trump. Sommige experts vermoeden dat de test bedoeld was om de aandacht van de VS te trekken en een ontmoeting met Trump af te dwingen.
De situatie wordt verder gecompliceerd door berichten over Noord-Koreaanse militairen die naar Rusland zouden zijn gestuurd om in Oekraïne te vechten. Volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst zouden er al honderden slachtoffers zijn gevallen.
Recente ontwikkelingen
Kim Jong-un bezocht deze week een militaire academie, waar hij troepen opriep om “actuele ervaringen met moderne oorlogsvoering” te benutten. Noch Noord-Korea noch Rusland heeft officieel erkend dat Noord-Koreaanse soldaten betrokken zijn bij het conflict in Oekraïne.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!