Pyongyang waarschuwt Washington: “Amerikanen moeten hun anachronistische en suïcidale beleid laten vallen”

Noord-Korea heeft gewaarschuwd dat de Verenigde Staten en Zuid-Korea “ongekende problemen” te wachten staan, als ze hun vijanden militaire campagne tegen Pyongyang niet staken.

“Mochten de VS en haar bondgenoten kiezen voor een militaire confrontatie met ons, dan krijgen ze te maken met een ongekend snelle reactie van Pyongyang”, zei de plaatsvervangend directeur-generaal van het Noord-Koreaanse Instituut voor Ontwapening en Vrede, Choe Jin deze week.

Choe verwees daarmee specifiek naar de gezamenlijke militaire oefening van Washington en Seoel, die later dit jaar gepland staat. Volgens de VS is de oefening bedoeld als reactie op de recente reeks van raketproeven van het noorden dit jaar.

Noord-Korea beschouwt de militaire trainingen die de VS samen met Zuid-Korea regelmatig uitvoert, als een vijandige exercitie die gericht is op het innemen van het noorden. Dergelijke oefeningen brengen het “Koreaanse schiereiland op de rand van oorlog”, zeggen Noord-Koreaanse overheidsfunctionarissen. 

“De VS moet in gedachte houden dat het op gelijke voet zal worden behandeld wanneer het ons met kernwapens bedreigt”, ze Choe. Hij voegde eraan toe dat de Amerikanen hun “anachronistische en suïcidale beleid” ten opzichte van Pyongyang moeten laten varen.

Spanningen lopen hoger op

De militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea zijn een regelmatig verschijnsel op het Koreaanse schiereiland. In mei maakten de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Zuid-Koreaanse collega Yoon Suk-yeol bekend dat zij overwegen het aantal gezamenlijke militaire exercities op te voeren, om de Noord-Koreaanse nucleaire dreiging af te schrikken.

De aankondiging weerspiegelt een koerswijziging ten opzichte van hun voorgangers. Voormalig Amerikaans president Donald Trump klaagde immers over de kosten die gepaard gingen met het militaire machtsvertoon op het schiereiland, terwijl de voormalig Zuid-Koreaans president Moon Jae-in kritiek kreeg vanwege zijn gematigde beleid richting het Kim-regime. 

Volgens president Yoon kon het noorden dankzij deze gematigde houding zijn wapentechnologieën juist verder perfectioneren.

Ballistische raketten

Dit jaar heeft Noord-Korea, in strijd met de resoluties van de Verenigde Naties, een reeks ballistische raketten gelanceerd, waaronder types die geschikt zijn voor het dragen van kernwapens.

Zijn alom verwachte kernproef, die de eerste van zijn soort in een reeks van van jaar zou zijn, heeft het regime tot dusver nog niet uitgevoerd. Volgens functionarissen in Seoel zijn de uitbraak van COVID-19 en het verzet van China, de belangrijkste bondgenoot van Pyongyang, de redenen dat het regime nog geen test heeft uitgevoerd. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20