Noord-Korea heeft nog 20 geheime raketlanceerbases

Kort vooraleer de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un elkaar eind februari voor een tweede keer zullen ontmoeten, ontdekken onderzoekers 20 nieuwe geheime raketbasissen  in Noord-Korea. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC.

Van op die plekken worden kernraketten gelanceerd. Over het bestaan van die bases is met de wereld nooit gecommuniceerd.

Beyond Parallel, een project gesponsord door de defensie-denktank Center for Strategic and International Studies (CSIS), heeft het rapport zondag gepubliceerd. Het Witte Huis reageert voorlopig niet op het nieuws.

Spelen Noord-Koreanen een spel met Trump?

Victor Cha, een van de auteurs van het rapport, denkt dat de Noord-Koreanen met Trump een spel spelen.

“Zelfs indien ze een deel van hun kernarsenaal vernietigen, hebben ze nog een pak ongekende operationele capaciteit. Er is geen enkele aanwijzing dat deze bases deel uitmaken van de onderhandelingen omtrent denuclearisering.”

Cha is een Amerikaan van Koreaanse origine die onder George W. Bush werkte en lang werd getipt voor de functie van Amerikaans ambassadeur in Zuid-Korea. Hij toonde zich nooit een voorstander van Trumps strategie met betrekking tot het Koreaanse schiereiland. Zijn kandidatuur voor het ambassadeurschap zou zijn ingetrokken nadat Cha in zijn gesprekken met Trump aanvoerde dat een aanval op Noord-Korea tegen elke prijs moest worden vermeden.

Welke vooruitgang?

Ondanks de nu al een jaar aanhoudende zelfpromotie van Donald Trump inzake zijn relatie met de Noord-Koreaanse leider en de progressie die beide landen maken op vlak van denuclearisering, bereiken de VS op dat vlak bitter weinig. Erger nog, de ballistische proliferatie gaat clandestien gewoon verder. Niet in meerdere mate dan onder Kims voorgangers, maar toen was van denuclearisering geeneens sprake.

In juni vorig jaar ontmoetten beide leiders elkaar voor het eerst in Singapore. Kort daarvoor zette Noord-Korea  zijn nucleaire tests stop. Ook vuurde het geen ballistische raketten meer af. Dat was volgens Pyongyang niet meer nodig omdat ‘s lands nucleaire capaciteiten ondertussen geverifieerd zijn. Experts in nationale veiligheid toonden zich niet onder de indruk. In de aanloop naar zulke meetings is het normaal om nucleaire tests te pauzeren. 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.