Noord-Ierland zit op een berg goud

Noord-Ierland zit op een grote berg goud. Dat heeft de Canadese goudproducent Dalradian Resources gezegd op basis van een haalbaarheidsstudie die het bedrijf heeft gemaakt over het veld Curraghinalt in de Sperrin-heuvels in county Tyrone.

Er wordt aan toegevoegd dat Curraghinalt één van de grootste goudmijnen van Europa kan worden. Het bedrijf merkt op dat de ontginning ruim driehonderdvijftig banen zou kunnen creëren. Eerder was gewag gemaakt van tweehonderd banen. Patrick Anderson, chief executive van Dalradian, merkt op dat de goudconcentraties in het exploratiegebied groter zijn dan eerder uit modellen was afgeleid. Volgens Anderson zou Curraghinalt tot de tien of zelfs vijf grootste onaangeroerde ontginningsgebieden van goud in de wereld kunnen worden. De totale ontginningskosten van het Noord-Ierse goud zouden kunnen oplopen tot 674 dollar per ounce, terwijl op de markt voor goud al ruim zeven jaar meer dan 1.000 dollar per ounce wordt betaald. Het bedrijf hoopt de lokale bevolking voor zijn project te kunnen winnen. Volgend jaar wil Dalradian een aanvraag voor een vergunning indienen en probeert eventuele bezwaren bij de bevolking te vermijden. Ongeveer vierhonderd omwonenden werden uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de eerste ondergrondse activiteiten.

Ulster

Dalradian erfde immers ongeveer zevenhonderd meter tunnels van een vroegere poging om Curraghinalt te exploreren. Die eerdere ontginning in de jaren tachtig mislukte echter omdat men onmogelijk de veiligheid van het transport van explosieven kon garanderen. Het land werd immers geconfronteerd met de onlusten in Ulster, zodat de transporten door de Noord-Ierse politie moesten worden beveiligd. Dalradian had daarvoor al een factuur van 400.000 pond toegestuurd gekregen van de Police Service of Northern Ireland. Het bedrijf moet wel rekening houden met mogelijke protesten tegen het gebruik van cyanide bij de goudontginning. Dalradian zegt echter dat het werk met cyanide sterk gereglementeerd is en belooft de impact op leefmilieu en wildbestand te minimaliseren. (mah)