Nooit gingen meer studenten langs bij de studentenpsycholoog: +63 procent in vijf jaar

Nooit eerder deden meer studenten een beroep op een studentenpsycholoog, want het aantal steeg in vijf jaar tijd met 63 procent. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) waarover De Morgen schrijft.

In het academiejaar 2018-2019 gingen 15.613 studenten langs bij een studentenpsycholoog op hun universiteit of hun hogeschool. In vijf jaar tijd is dat aantal met 63 procent toegenomen, blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid en professor Bestuursrecht Brecht Warnez (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Taboe

In Vlaanderen moet elke hogeschool of universiteit medische en psychologische dienstverlening aanbieden aan de studenten. Dat de studentenpsychologen slechts nipt aan de vraag kunnen voldoen, is volgens Warnez te verklaren door extra sensibilisering. ‘Het taboe rond het mentaal welzijn van studenten is doorbroken’, zegt het Vlaams Parlementslid in de krant.

Professor Paul Van Royen denkt dat de coronacrisis nog een extra katalysator vormt. Hij is de oprichter en voorzitter van Psy-net, een netwerk van psychologen en psychotherapeuten dat gecoördineerd wordt door de Antwerpse onderwijsassociatie. ‘Volgens een eerste schatting zagen onze studentenpsychologen tijdens en na de lockdown tot een kwart meer studenten dan vorig jaar’, stelt hij.

Vijf consultaties

Om tegemoet te komen aan die stijgende vraag, pleiten Warnez en Jong CD&V ervoor dat elke student recht heeft op vijf consultaties op jaarbasis. ‘In elke universiteit en hogeschool moeten voldoende psychologen aanwezig zijn om elke student binnen de twee weken een afspraak te kunnen garanderen’, klinkt het. Voorts vragen de christendemocraten om extra financiële middelen voor de studentenvoorzieningen.

De woordvoerder van minister Weyts laat aan de krant weren dat hij ‘reeds 1,5 miljoen extra middelen heeft vrijgemaakt’. ‘Daarnaast hebben we in mei samen met de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) een project specifiek rond het mentaal welzijn van studenten op poten gezet’, geeft de minister van Onderwijs nog aan.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.