Het Luikse farmabedrijf Mithra, dat recentelijk aankondigde zichzelf te willen verkopen, vraagt bij de rechtbank bescherming tegen schuldeisers aan en zet een groot deel van het personeel op tijdelijke werkloosheid.
Noodlijdend Mithra stuurt groot deel van personeel naar huis

Waarom is dit belangrijk?
MIthra, gespecialiseerd in geneesmiddelen voor vrouwen, gold een jaar of zes geleden nog als een van de farmaparels van België, met een beurswaarde van meer dan 1 miljard euro. Maar na commerciële tegenvallers en interne conflicten gaat het bedrijf ten onder.In het nieuws: nieuwe crisismaatregelen bij Mithra. Onderdelen van het bedrijf krijgen tijdelijke beschutting tegen schuldeisers en een groot deel van het 230-koppig personeel mag thuisblijven.
De details: De ontmanteling van het bedrijf is in volle gang.
- Mithra start bij de ondernemingsrechtbank van Luik de procedure voor “overdracht onder gerechtelijk gezag” voor zijn afdeling Mithra CDMO in Flémalle. Dat betekent dat een gerechtsmandataris op zoek mag gaan naar een overnemer.
- Voor zijn filiaal Novalon lanceert Mithra de procedure voor een gerechtelijke reorganisatie, om tot een minnelijk akkoord te komen met zijn schuldeisers.
- Om die twee noodingrepen slaagkansen te geven, vraagt Mithra van de rechtbank twee maanden bescherming tegen zijn schuldeisers.
Tijdelijke werkloosheid
Bovendien: Deze week heeft Mithra voltijdse of deeltijdse tijdelijke werkloosheid ingevoerd voor 55 procent van zijn personeel. “Deze maatregel is gericht op het optimaliseren van de operationele kosten en het waarborgen van financiële stabiliteit, terwijl er inkomensondersteuning voor de getroffen werknemers wordt gegarandeerd”, zegt het bedrijf.
Wat de toekomst brengt: “Er is vooruitgang geboekt bij het identificeren van potentiële kopers voor de overname van verschillende geselecteerde activa, met de hulp van Stifel Investment Bank”, zegt Mithra. “Verschillende gesprekken met geïnteresseerde kopers gaan de goede kant op.”