Key takeaways
- De eerste kwartaalresultaten van Nokia bleven achter bij de verwachtingen door de Amerikaanse tarieven.
- Het bedrijf schreef de daling toe aan de impact van licentieovereenkomsten uit het voorgaande jaar, aangezien de omzet exclusief die invloed met 7 procent steeg.
- Nokia’s Cloud en Network Services segment kende een stijging van 8 procent in de netto-omzet, aangewakkerd door nieuwe contracten met grote telecommunicatieproviders.
De resultaten van Nokia over het eerste kwartaal bleven achter bij de verwachtingen, waarbij het bedrijf de daling toeschreef aan de impact van de Amerikaanse tarieven. De winst bedroeg 156 miljoen euro, terwijl de omzet jaar-op-jaar met 3 procent daalde tot 4,39 miljard euro. Exclusief de invloed van licentieovereenkomsten uit het voorgaande jaar steeg de omzet echter met 7 procent.
Een eenmalige last van 120 miljoen euro binnen de divisie mobiele netwerken droeg ook bij aan lagere winstmarges. Ondanks deze uitdagingen steeg de netto-omzet van Nokia’s Cloud en Network Services met 8 procent, dankzij nieuwe contracten met grote telecomproviders zoals AT&T, Boost Mobile, Ooredoo Qatar en Telefónica.
Invloed van tarieven en vooruitzichten voor de sector
Nokia bevestigde zijn jaarvooruitzichten, waarin de overname van Infinera is opgenomen, maar gaf toe dat het bereiken van de bovenkant van zijn bedrijfswinstbereik moeilijker zal zijn dan aanvankelijk verwacht. De CEO van Nokia, Justin Hotard, erkende de impact van het veranderende wereldwijde handelslandschap, maar sprak zijn vertrouwen uit in de veerkracht van zijn markten. Hij benadrukte Nokia’s inzet om gebruik te maken van zijn wereldwijde productienetwerk om de effecten van tariefschommelingen te beperken.
Hotard schatte het effect op het vergelijkbare bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal op 20 tot 30 miljoen euro als gevolg van de huidige tarieven, maar erkende het gebrek aan zichtbaarheid voor de tweede helft van 2025.
Strategische uitbreiding en partnerschappen
Tegelijkertijd kondigde Nokia een meerjarige strategische uitbreiding aan van zijn partnerschap met T-Mobile US, met als doel de 5G-netwerkdekking van T-Mobile te versterken. In deze overeenkomst levert Nokia zijn AirScale Radio Access Network (RAN)-portfolio, AI-gebaseerde oplossingen, hardware en software, samen met onderhouds- en ondersteuningsservices om de prestaties van T-Mobile te verbeteren.
Hotard benadrukte het versterkte partnerschap en de leidende rol van T-Mobile in het leveren van connectiviteit van de volgende generatie in de VS. Hij toonde zich enthousiast over het voortzetten van de samenwerking en het vormgeven van de toekomst van mobiele connectiviteit. Ulf Ewaldsson, T-Mobile president of technology, onderstreepte de voordelen van T-Mobile’s landelijke standalone 5G-netwerk en zijn streven naar voortdurende innovatie door middel van de nieuwe overeenkomst met Nokia.
Wereldwijde uitdagingen en toekomstplannen
Ondanks de groei in Noord-Amerika staat Nokia wereldwijd voor uitdagingen, met name te midden van een verschuivend concurrentielandschap waar rivalen zoals Huawei terrein winnen. In 2024 rapporteerde Huawei een indrukwekkende omzetgroei van 22 procent, tot ongeveer 118 miljard dollar. Dit staat in schril contrast met de daling van 9 procent bij Nokia en 6 procent bij Ericsson in dezelfde periode.
De recente strategische stappen van Nokia, waaronder het verlengde partnerschap met T-Mobile en de overname van Infinera, onderstrepen de vastberadenheid om het momentum te herwinnen in een markt die wordt beïnvloed door aanhoudende wereldwijde handelsverstoringen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!