Nog voor de 5G-technologie geïntroduceerd wordt, denken wetenschappers al na over 6G

Hoewel mobiele technologieën van de vijfde generatie (5G) nagenoeg overal nog vooral toekomstmuziek zijn, blijken diverse instellingen al aan een verdere ontwikkeling te werken. Onder meer wetenschappers aan het Centre Suisse d’Electronique et de Microtechnique (CSEM) in Neuchâtel denken aan de uitbouw van netwerken van de zesde generatie (6G).

Op die manier hopen ze onder meer vertragingen te kunnen vermijden wanneer het tijdstip is gekomen om de nieuwe ontwikkelingen op de markt te introduceren.

China

“Bij de ontwikkeling van de 5G-technologie is Europa duidelijk achterop gebleven,” merken experts op. “Vooral tegenover China heeft Europa een kloof laten vallen. Men wil dan ook te allen prijze vermijden dat de introductie van de volgende generatie van de mobiele technologie eenzelfde scenario zou volgen.”

Philippe Dallemagne, hoofd van de wireless-divisie bij het Centre Suisse d’Electronique et de Microtechnique, benadrukt dat Europa zich bij de specifieke definiëring van de 6G-technologie als een belangrijke partner zal opwerpen.

Dallemagne benadrukt dat die ontwikkelingen niet louter zullen gebaseerd zijn op oplossingen die China heeft ontwikkeld. “De Chinese producten hebben door hun lagere prijzen ongetwijfeld het voordeel van de betaalbaarheid,” beklemtoont Dallemagne.

“Maar kwalitatief stuiten de Chinese alternatieven alvast op een aantal belangrijke problemen. Onder meer de vertrouwelijkheid van de verwerkte gegevens kan een heikel punt blijken. Daarnaast moet ook het gevaar van mogelijke spionage in rekening worden gebracht. Europa zal zeker willen proberen om die problemen in de toekomst te vermijden.”

Tien jaar

Daarnaast zou de 6G-technologie nog tot hogere digitale snelheden moeten kunnen leiden. Maar ook het probleem van de stralingen kan daarbij een element zijn. “Vandaag is er bij de ontwikkeling van mobiele technieken nog geen specifieke vraag rond de menselijke gezondheid,” zegt Dallemagne.

“Dat zou echter nog kunnen komen. De vermenigvuldiging van het aantal zendmasten kan mogelijk in verband met vragen rond stralingsdichtheid worden gebracht. De sector zal daarbij mogelijk kijken naar oplossingen om de kracht van de zendmasten te verminderen. Een netwerk met een grotere densiteit van minder krachtige antennes zou een oplossing kunnen zijn.”

Het onderzoek naar 6G-netwerken verkeert nog in een bijzonder pril stadium. Het duurt meestal ongeveer tien jaar om een nieuwe generatie normen voor mobiele telefonie te ontwikkelen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.