Nog een overwinning voor Trump: Volkswagen verlaat Iran

Steeds meer Europese bedrijven vertrekken uit Iran. Naast Volkswagen hadden eerder ook al Adidas, Total, Daimler, Airbus, Renault en Siemens gezegd dat ze het land verlaten. Trump haalt zijn slag thuis.

De regering Trump is er in geslaagd de Duitse automaker Volkswagen te overtuigen om de economische sancties die ze tegen Iran heeft uitgevaardigd te respecteren door een einde te maken aan nagenoeg al zijn activiteiten in het land. Amerikaanse officials maken gewag van een volgende symbolische stap in het ondermijnen van de inspanningen van de EU om het nucleair akkoord van 2015 alsnog in leven te houden.

Symbolische overwinning voor regering Trump

Hoewel de activiteiten van Volkswagen in Iran beperkt zijn, scoort de regering Trump hier opnieuw een symbolische overwinning. Volkswagen had in juli 2017 aangekondigd dat het na 17 jaar afwezigheid opnieuw wagens in de Islamitische Republiek Iran zou gaan verkopen. Het ondertekende daartoe een contract met een lokale importeur, die Tiguans en Passats zou gaan aanbieden bij dealers in en rond Teheran. Maar dat contract wordt nu geannuleerd.

VW, Adidas, Total, Daimler, Airbus, Renault en Siemens… alle verlaten Iran

De VS hebben de wereldgemeenschap al herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat ze moeten kiezen tussen zakendoen met de VS – ’s werelds grootste economie – of Iran. 

Doen ze dat niet dan dreigen ze geen handel meer te kunnen drijven met de Verenigde Staten. De VS mogen dan al niet meer zijn wie ze ooit waren, het globale financiële systeem is een gebied waar de Amerikanen nog steeds de lakens uitdelen. Omdat CEO’s van grote bedrijven zich gewoon niet kunnen veroorloven in de clinch te gaan met de VS, kondigden ook multinationale bedrijven als Total, Adidas, Daimler, Airbus, Renault en Siemens eerder dit jaar al aan dat ze zich uit Iran zouden terugtrekken.  BASF blijft en zal naar eigen zeggen “in Iran zaken blijven doen in overeenstemming met alle toepasselijke wettelijke voorschriften”. 

Strijd is gestreden

Federica Mogherini, de EU-minister van Buitenlandse Zaken, staat ondertussen voor een quasi onmogelijke taak. Zij probeert al maandenlang Iran ertoe te bewegen het nucleaire akkoord te respecteren, ondanks de Amerikaanse terugtrekking. Insiders denken dat er voor de EU in Iran nog weinig te rapen valt en dat de VS de strijd om bedrijven ervan te overtuigen te vertrekken al lang gewonnen heeft.

De volgende episode is nu die met betrekking tot de Iraanse olie-export. Washington dringt er bij andere landen op aan om hun invoer van Iraanse olie ten laatste op 4 november stop te zetten, wanneer nieuwe sancties van kracht worden. De Iraanse olie-export is sinds april al met 35 procent gedaald. De VS trokken zich in mei uit de deal terug. Volgens het IMF komt bijna 80% van alle Iraanse inkomsten uit de verkoop van olie.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.