Nog een Amerikaanse keten trekt zich volledig terug uit Rusland: Starbucks sluit alle 130 Russische koffiebars

Na de fastfoodketen Mcdonald’s trekt ook de koffieketen Starbucks zich volledig terug uit Rusland. Het Amerikaanse bedrijf was 15 jaar actief in het Oost-Europese land.

Meer en meer Amerikaanse ketens keren sinds de start van de oorlog in Oekraïne de agressor Rusland de rug toe. Zo liet McDonald’s eerder deze maand weten dat het alle Russische activiteiten van de hand doet. Nu treedt Starbucks in de voetsporen van de fastfoodketen. Het Amerikaanse bedrijf zegt dat het alle 130 Russische vestigingen sluit, zonder meer details te delen over wanneer het zich volledig terugtrekt uit het land. Starbucks was 15 jaar actief in Rusland.

2.000 Russische werknemers

De beslissing van de Amerikaanse keten treft zo’n 2.000 Russische werknemers. Het bedrijf laat weten dat ze nog zes maanden loon zullen krijgen. Bovendien zal de koffieketen hen begeleiden bij het vinden van nieuw werk. Starbucks exploiteert de Russische koffiebars niet zelf, maar heeft daarvoor een licentie-overeenkomst met de Koeweitse groep Alshaya Group.

De financiële impact van het vertrek uit Rusland blijft eerder beperkt. Starbucks haalt slechts 1 procent van zijn inkomsten uit het Oost-Europese land.

Zowel consumenten als investeerders hebben de jongste maanden westerse bedrijven onder druk gezet om de banden met Rusland door te knippen. Zo had Starbucks op 8 maart al de activiteiten in dat land tijdelijk opgeschort. “Wij veroordelen de afschuwelijke aanvallen van Rusland op Oekraïne en ons hart gaat uit naar alle getroffenen”, liet Kevin Johnson, CEO van Starbucks, toen weten.

Meer en meer bedrijven trekken zich terug uit Rusland

De afgelopen weken hebben nog verschillende andere bedrijven aangekondigd dat ze zich volledig terugtrekken uit Rusland, waaronder de oliemaatschappij ExxonMobil, wagenproducent Renault en de tabaksfabrikant British American Tobacco.

Veel andere ondernemingen, waaronder Adidas en H&M, hebben dan weer de Russische activiteiten tijdelijk stopgezet. Het is zeker niet uitgesloten dat nog meer internationale ondernemingen Rusland definitief verlaten naarmate de oorlog in Oekraïne voortduurt.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20