Vanaf december zal een boosterprik beschikbaar zijn voor wie ingeënt is met het Johnson & Johnson-coronavaccin. Dat maakten de ministers van Volksgezondheid zonet bekend. Tegen 27 november willen ze ook een boosterstrategie uitdenken voor de gehele bevolking.
Gisteren adviseerde de Hoge Gezondheidsraad ook al een bijkomende prik voor iedereen die een Johnson & Johnson-prik kreeg. Na onderzoek bleek de immuniteit na de inenting met het vaccin sneller af te nemen dan bij de andere vaccins. Het voornaamste verschil was dat een volledige vaccinatie met Johnson & Johnson maar één prik behoefde, terwijl alle andere vaccins op twee prikken teren.
Uit een studie van het wetenschapsblad Science bleek dat het J&J-vaccin na zes maanden nog maar 13 procent bescherming garandeerde tegen besmetting. “Veel te weinig”, oordeelden de ministers van Volksgezondheid, waarop die vandaag bijeen kwamen om over een eventuele tweede prik te beslissen.
Nu raakt de beslissing uit dat overleg bekend. De 363.000 mensen die in België een J&J-prik kregen hebben nu recht op een tweede prik. Die campagne zou al vanaf half december worden uitgerold. Eerder werd al beslist dat alle 65-plussers in ons land al zo’n boosterprik zouden krijgen.
Extra prik met Pfizer of Moderna
Die extra prik zal normaal gezien gebeuren met een vaccin van Pfizer/BioNtech of Moderna. Ook AstraZeneca zou te weinig beschermen op de langere termijn; de Hoge Gezondheidsraad gaf hierover echter nog geen advies. Er zou nog te weinig wetenschappelijk bewijs zijn dat die extra prik nu al nodig is. Voor de groep mensen die hun inspuiting met het AstraZeneca-vaccin kregen, zo’n 830.000 Belgen, is het dus nog afwachten voor een eventuele derde prik.
Vlaams minister voor Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) reageerde alvast op Twitter: “De #IMC Volksgezondheid zal een globale visie uitwerken over de 3e prik. Op 27 november zullen we de operationalisering ervan bespreken. Zo geven we de vaccinatiecentra de duidelijkheid die ze vragen. Ondertussen hebben we al beslist om een extra prik voor J&J uit te rollen.”
De #IMC Volksgezondheid zal een globale visie uitwerken over de 3e prik. Op 27 november zullen we de operationalisering ervan bespreken. Zo geven we de vaccinatiecentra de duidelijkheid die ze vragen. Ondertussen hebben we al beslist om een extra prik voor J&J uit te rollen.
— Wouter Beke (@wbeke) November 10, 2021
Derde prik voor iedereen op tafel
Ook openen de ministers van Volksgezondheid de mogelijkheid voor een boostershot voor iedereen. Enigszins verrassend, aangezien de Hoge Gezondheidsraad hierover niet genoeg wetenschappelijk bewijs op tafel legt. Het zijn de regionale ministers, Wouter Beke (CD&V) voor Vlaanderen en Christie Moreale (PS) voor de Waalse regering, die dit steunen. Het is momenteel nog niet duidelijk of die derde prik verplicht is voor het Covid Safe Ticket groen te laten oplichten. Verdere uitleg wordt gegeven op 27 november, misschien kaart de federale regering dit al aan op het volgende Overlegcomité, op 19 november.
(lb)